Iubirea nu dureaza, se transforma - 3 feluri de iubiri

Iubirea este cea care invarte totul in lumea asta a oamenilor. Despre ea se zice ca nu dureaza prea mult, ca ar fi ca un foc de paie. Insa, unde dragoste nu e, nimic nu e/ Nici soare nu-i, nici viata nu-i/Iar eu ma simt al nimanui... (versurile mele preferate din melodia renumita a lui Gheorghe Gheorghiu cu titlul "Unde dragoste nu e, nimic nu e") - exact asa si este, fara iubire suntem singuri, saraci si rai intr-o viata plina de intuneric.
Iubirea este frumoasa, complicata, o suma de senzatii, impresii, dorinte si mereu in schimbare.
Ce este de fapt dragostea asta care ar trebui sa dureze pana la moarte (cel putin asa isi imagineaza majoritatea femeilor si o buna parte din barbati in primele luni de la relatie - eu dupa 7 ani impreuna cu sotul meu inca mai cred ca poate exista iubire pana la moarte)?
Si de ce la unii dureaza, iar la altii nu?
Iubirea de multe ori este confundata cu atractia fizica sau cu dorinta de stabilitate ori pur si simplu cu bifarea unei conventii sociale: si-a gasit pe cineva, a intrat in randul lumii (se casatoresc ca asa face toata lumea, asa e la moda si tot asa...si dupa 1 an, 2, 3, 7 isi dau seama ca de fapt sunt ca doi straini, se indragostesc: ea de prietenul prietenei, el de colega de munca, si uite asa ajung sa se insele...bum bum divort, iubirea a explodat, la fel si "...pana moartea ne va desparti"). De aia multi se sperie cand simt ca totul se termina, pentru ca mai mult ca sigur, au facut confuzii intre iubire, atasament si teama de singuratate.
In mod sigur, iubirea nu este doar lapte si miere, nu este la 30 de ani ca la 18, nici la 50 de ani ca la 30. Iubirea nu inseamna numai sa faci dragoste, dar nici doar impartirea facturilor, nu inseamna nici macar dorinta de a fi parinte (pentru ca in momentul cand dragostea dintre mama si tata dispar, copilul va simti, va suferi si va creste nu prea bine).
Iubirea nu este la fel, pe masura ce trece, devine mai calma, inteleapta, mai adanca. Daca a fost dragoste adica si atractie fizica, si prietenie, ras, emotie, pasiunea se mai intelepteste, se transforma tot mai mult in incredere si bucuria de a imparti totul. De la satisfactie pe toate planurile, de la serile linistite pana la fericirea de a va vedea copilul crescand si indragostindu-se asa cum ati facut-o voi. Insa, daca simti un nod in gat cand va revedeti dupa mai mult timp de absenta, daca inca te mai infiori cand te mangaie pe neasteptate, daca inca simti un pic de gelozie cand se intelege prea bine cu prietena/prietenul tau, asta inseamna ca dragostea a fost de la inceput si este inca, dar mai calma. Pentru ca imaginatia, comunicarea, dragostea fac mai mult decat pasiunea irezistibila. Pe de alta parte, increderea in partener este de fapt cheia unei relatii. Aceasta se adanceste pe masura ce trece timpul. Iar conflictele inevitabile, pentru ca oricat ar fi iubirea de mare, tot apar, dar se rezolva cu un zambet, poate chiar cu hohot de ras, cu o mangaiere. Dupa ce se vor fi epuizat reprosurile, glumele si mangaierile, vine randul unei discutii lamuritoare, apoi iar glume si poate mangaieri si de ce nu...
Asadar iubirea adevarata nu ramane asa cum a inceput (ar fi si caraghios), nu dispare (asa cum zic unii sau altii - de exemplu conceptia ca nu tine mai mult de 3 ani s.a. teorii), ci doar se transforma.
3 Feluri de iubiri - se spune ca exista 3 feluri de casnicii, dintre care cele mai rezistente sunt bazate pe incredere, pe acceptarea transformarilor, dar si pe atractia fizica:
- constructiva: problemele, neintelegerile sunt dezbatute, discutate si rezolvate apelandu-se fara jena chiar si la compromisuri (bineinteles,facute de ambii parteneri ), iar la sfarsit ajung intotdeauna la o solutie multumitoare pentru amandoi.
- indiferenta: conflictele sunt evitate cu gratie, ambii parteneri acceptand ca fiecare are parerile lui, placerile lui, e vorba mai degraba despre un parteneriat de platit facturi decat o casnicie!
- pasionala: certuri violente si impacari patimase (cei doi nu prea au timp sa se cunoasca si sa s inteleaga - de abia la acest tip de casnicie, iubirea dureaza probabil maximum 3 ani).

Voi ati intalnit iubirea adevarata? Ati simtit schimbari? In care dintre cele trei tipuri de iubiri, ati incadra casnicia voastra? Credeti ca o casnicie este fericita pentru ca apeleaza la anumite secrete?

Comentarii