Schimbari de fus orar - cum ne ajutam ceasul biologic sa se adapteze?

Deplasarile rapide peste mai multe fusuri orare de pe glob prin intermediul liniilor aeriene moderne perturba ritmul natural (circadian) al corpului, provocand tulburari la schimbarea de fus orar.

Uneori poate trece mai bine de o saptamana pana ce corpul se adapteaza la zona de timp si la ciclurile noapte-zi de la destinatia finala. Persoanele care calatoresc cu avionul isi deregleaza ritmul de somn, se instaleaza oboseala si dezorientarea, concentrarea are de suferit si pot aparea tulburari ale memoriei pe termen scurt, precum si ale anumitor capacitati mentale (cum ar fi abilitatea de a face operatii aritmetice simple).
Daca este posibil, e bine sa asteptati cel putin 24 de ore dupa o calatorie lunga inainte de a va derula afacerile sau orice alt eveniment.
Pentru a reduce efectele, incercati sa rezervati loc la un zbor care ajunge la destinatie la ora locala de seara, astfel incat sa prindeti o noapte de odihna imediat dupa ce ati aterizat (poate chiar cu ajutorul unui sedativ usor).

In cursul zborului, beti multe lichide, preferabil apa si sucuri de fructe, dar evitati bauturile acidulate care pot produce disconfort gastric si flatulenta. Evitati alcoolul, ceaiul sau cafeaua care au tendinta sa accentueze deshidratarea care apare la altitudini mari. Evitati de asemenea fumatul, intrucat tutunul inhiba absorbtia de oxigen. Si nu in ultimul rand, dormiti cat de mult puteti.

Comentarii