Catifeaua - cum o curatam si cum ii refacem textura

Inainte de a curata catifeaua de matase sau pe cea din bumbac, verificati eticheta respectivului produs pentru a vedea daca se poate spala sau nu. Catifeaua care nu se spala trebuie dusa la o curatatorie chimica profesionala. Daca ati taiat eticheta si aveti dubii, este mai sigur sa considerati ca materialul nu se poate spala. Nu calcati catifeaua decat daca aveti o scandura speciala cu ace pentru calcarea tesaturilor cu fete flausate. Chiar si in acest caz, operatia nu este una usoara.
Curatarea catifelei care se spala
Inlaturati eventualele puncte de murdarie cu o perie moale. Spalati si clatiti materialul doar cu apa usor calduta. Alegeti un ciclu scurt de stoarcere pentru masina de spalat, iar apoi puneti catifeaua la uscat pe o sarma, Cand s-a uscat complet, periati-o exclusiv intr-o singura directie, cu o perie moale.
Refacerea texturii
In cazul in care catifeaua se taseaza, refaceti-i puful prin aburire (asta este posibil doar daca materialul nu este foarte deteriorat).
Legati o bucata de muselina sau tifon pe gatul unui ceainic plin cu apa si puneti-l pe foc. Cand apa fierbe in clocote, plimbati catifeaua incoace si-ncolo prin jetul de aburi, cu dosul in directia ceainicului (procedati cu atentie, aburul poate poate sa provoace oparire).

Comentarii