Ce n-ar trebui sa-i spui vreodata partenerului

Chiar daca sinceritatea si comunicarea sunt esentiale intr-o relatie armonioasa, este important sa le cunosti limitele, sa ai grija ce mesaje ii transmiti partenerului si ce cuvinte folosesti pentru a o face. Altfel, replici aparent nevinovate pot avea efecte nedorite. Iata cateva dintre posibilele tentative de comunicare neinspirate ce l-ar putea indeparta de tine (ceea ce cu siguranta nu vrei sa se intample):

1. Intotdeauna faci altfel decat ar trebui
Fie ca te referi la felul cum s-a imbracat, a spalat vasele sau a dat cu aspiratorul, ce-l sperie nu este neaparat nemultumirea ta fata de rezultatele respectivei activitati (e posibil chiar sa-ti dea dreptate), ci faptul ca ai pronuntat cuvantul "intotdeuna". In felul acesta nu doar ca ai anulat toate eforturile depuse vreodata, tot ce a facut candva pentru tine, pentru voi, ci ai pus sub semnul indoielii posibilitatea de a o face vreodata "asa cum trebuie", neadmitand astfel posibilitatea sa se schimbe ceva in bine pe viitor. Concluzia lui va fi: "La ce bun sa ma mai straduiesc? Ar trebui sa incerc sa obtin rezultate mai bune cu o alta femeie, pe asta nu am avut nici o sansa s-o multumesc." Si cumlea e ca cea care l-a facut sa gandeasca astfel esti chiar tu.
2. Ti-am spus ca asa o sa se intample
Desi tu l-ai sfatuit sa n-o faca, l-a imprumutat pe prietenul lui cu bani, iar acesta intarzie sa-i dea inapoi, si-a angajat prietenul la propria firma, de unde o multitudine de neplaceri si inconveniente. De fapt, ii comunici ca niciodata nu va invata nimic din greselile pe care le repeta la nesfarsit. Nici un barbat nu vrea sa auda asa ceva, sa recunoasca in fata altora, chiar si a partenerei de cuplu, ca a gresit.
3. Daca as fi cu altcineva...
Cu un barbat cu o situatie materiala mai buna, mai aratos sau care sa te iubeasca mai mult...In ce consta greseala? Pentru orice barbat, partenera de cuplu este "proprietatea" lui, de care nimeni nu are voie sa se atinga, iar tu tocmai i-ai sugerat ca ar putea trece in posesia altcuiva, in loc sa-l asiguri ca el e cel mai bun barbat pe care-l cunosti. Si uite asa va incepe sa vada pe unde umbli, cine te suna, de ce ai inceput sa te imbraci altfel, cu cine te intalnesti si sa-l puna la punct pe cel care a tulburat linistea...fara sa se gandeasca de fapt, ca tu esti cea care a facut-o, nimeni altcineva.
4. Daca era alta langa tine...
Ar fi ajuns pe mainile doctorilor, s-ar fi apucat de baut, n-ar fi avut un loc de munca stabil si alte asemenea perspective intunecate. De ce l-ai provoca sa se imagineze langa alta femeie? In acest context e foarte posibil sa nu te avantajeze, mai ales daca ar incepe sa se gandeasca cum ar fi cu alta si mai ales sa si treaca la fapte (idee ce i-ai sugerat-o chiar tu).
5. Nu ma mai iubesti
Fie ca o rostesti ca afirmatie, fie ca intrebare, in felul acesta vrei sa-i comunici ca ai nevoie de atentia si grija lui. Ca nu te mai simti la fel de atragatoare si dorita ca altadata si speri ca el sa te contrazica, sa te linisteasca. Iar el ce face? E nedumerit, doar te apreciaza, isi aminteste cate a facut pentru tine tocmai pentru ca te iubeste, chiar daca nu simte nevoia sa ti-o spuna. Si va ajunge la concluzia ca nu mai observi ce face pentru tine, si va gandi ca nu mai are rost sa se straduiasca si isi va gasi altceva de facut, iar asta nu-ti va fi tocmai pe plac.

Comentarii