Practici medicale preistorice - ierburi, argila si magie

Tratamentele si procedurile medicale au aparut cu mii de ani inainte de Hristos. In lipsa dovezilor scrise, oamenii de stiinta au aflat cate ceva despre ele din descoperirile arheologice. Preistoricii credeau in natural si supranatural. Bolile erau provocate de zei, spirite si blesteme. Convingerile spirituale si superstitiile stateau la baza diagnosticelor si a sperantei de vindecare. Nu-si puteau explica universul sau de ce se imbolnaveau oamenii si tratau cu ierburi ranile minore si gatul inflamat, iar incheieturile rupte le tratau cu argila in loc de bandaje.

Oamenii pesterilor duceau un trai greu: nu se hraneau potrivit, nu aveau haine, luau boli de la animale, aveau o viata scurta. Totusi, nu se imbolnaveau prea usor, nu locuiau intr-un mediu poluat si, fiind vanatori, nu flamanzeau deloc. Nu exista dovezi care sa demonstreze ca preistoricii cunosteau natura reala a bolii, insa in ciuda acestor lipsuri, ei stiau sa foloseasca plantele (ierburi si radacini) si diverse substante ca remedii. Durerea in gat era alinata cu plante si bauturi pe baza de miere. Mult mai tarziu, tot pentru desfundarea cailor respiratorii, ei foloseau frunze de eucalipt zdrobite. Oamenii imitau comportamentul animalelor, o alta practica frecventa fiind geofagia: mancau calcar si pamant, avand credinta ca acestea sunt vindecatoare. Tot de la animale copiau reflexul de a-si linge ranile provocate de intepaturi de insecte pentru a opri sangerarea sau se scufundau in apa rece si aplicau namol pe zonele iritate. Ramaneau insa la parerea ca spiritele erau cele care ii vindecau in cele din urma, nu substantele ingerate, nici compresele.
In zilele noastre medicina a evoluat foarte mult si a venit de hac multor boli grave. Dar cum sistemul medical din Romania e in "moarte clinica", oamenii bolnavi nu sunt tratati cum trebuie, atat ca persoane cat si ca pacienti. Ar trebui sa ne folosim si noi de practicile stravechi si sa ne ajutam mai mult de puterea vindecatoare a plantelor. Si asta bineinteles din timp, nu dupa ce s-au instalat bolile (e mai usor sa prevenim decat sa tratam). 
Daca s-a ajuns ca un om sa moara din cauza unei intepaturi intr-o sarma, este foarte evident ca usor usor nu ne mai putem baza pe medici (nu toti, insa nu avem cum sa mai stim care sunt buni si care nu) - vorbesc despre cazul vazut astazi la stiri.
Multi dau vina pe salariul mic pe care-l primesc, dar eu stiu ca daca nu imi convine salariul primit caut pana primesc, sau daca accept asta nu inseamna ca trebuie sa fiu bun in functie de cati bani primesc. Odata acceptat un post, trebuie sa imi asum intreaga responsabilitate si sa-mi dau silinta sa fac treaba buna. Totul sta in performanta! Nu se face treaba buna pentru ca nu exista vocatie. Punct!

Comentarii