Cresterea capsunilor la ghiveci - indrumari generale pentru ingrijirea fructelor la ghiveci

Dupa cum spuneam ieri, capsunile sunt fructele mele preferate si de aceea am ales ca luna acesta sa-mi indeplinesc dorinta de a avea capsuni chiar pe biroul meu. Trebuie sa stiti ca, acest fruct nu necesita taiere, directionare sau polenizare. Soiurile ce rodesc vara devreme, cum sunt Cambridge, Vigour si Alpin, trebuie plantate in semiumbra. Se planteaza in martie, astfel incat coroana sa fie la nivelul solului. Florile din primul an se indeparteaza pentru ca plantele sa se prinda bine, la fel ca si ramurile taratoare de primavara, daca nu se inmulteste. Capsunii trebuie inlocuiti la 3-4 ani. Iata pasii ce trebuie urmati pentru plantare:
  1. Se incepe cu un strat de cioburi de argila (de la ghivece vechi) pe fundul vasului, apoi se pune in centru un cilindru din zabrele, cu diametrul de 10 cm.
  2. Se umple cilindrul cu pietris, apoi se pune pamant umed in ghiveci, pana la nivelul gaurilor inferioare si se batatoreste bine pe fundul vasului.
  3. Se imping radacinile prin gaurile ghiveciului spre interior. Radacinile sunt protejate in hartie. Se preseaza in jurul radacinilor si se mai pune pamant.
  4. Se repeta, avansand spre gaurile de sus. Pamantul trebuie batatorit pe fiecare strat. Se incheie la 8 cm sub gura vasului, apoi se planteaza la suprafata.
Infrumari generale pentru ingrijirea fructelor la ghiveci:
  • Alegeti un loc ferit, insorit, pentru ca insectele sa poata poleniza florile, iar fructele sa se coaca.
  • Pomii fructiferi trebuie sa aiba 3 ani si sa fie obisnuiti la ghiveci. Daca nu exista in jur alti pomi potriviti pentru polenizare, se recomanda varietatile ce se polenizeaza singure, sau mai multe soiuri compatibile, intercalate intr-un singur trunchi.
  • Ghiveciul trebuie sa aiba cel putin 30 cm adancime si trebuie sa aiba gauri de scurgere a apei si un strat de 5 cm de material de drenare, la fund.
  • Se foloseste un amestec de pamant bogat in nutrienti.
  • La plantare, pamantul se batatoreste bine in jurul radacinilor si se uda din belsug.
  • Trebuie udat si fertilizat cu regularitate in perioada de crestere, mai ales cand apar fructele. Lipsa apei este cauza principala a caderii fructelor mici, imature.
  • In fiecare primavara se inlocuieste stratul superior de pamant al pomilor fructiferi.
  • Plantele se taie in functie de necesarul fiecarei specii, pentru a stimula recoltele urmatoare. Se indeparteaza ramurile moarte, bolnave si deformate.
  • Se verifica mereu de boli si paraziti, pentru a interveni rapid.
  • Vita de vie trebuie taiata regulat.
Saptamana viitoare trec la treaba, si-mi plantez primul meu capsun, abia astept sa-l vad cum creste si da roadele mult dorite...Vasul special pentru cresterea capsunilor este acesta:

Voi sunteti detinatori de fructe la ghiveci? Ce trucuri folositi pentru a le intretine?

Comentarii