Cum sa ne mentinem plini de energie in fiecare zi

Stiind ce amplifica beneficiile programului de exercitiu urmat (si ce il submineaza), ramaneti in forma. Toata energia necesara oamenilor provine din alimente, apoi organismul o arde si o masuram in calorii. Vitalitatea este sentimentul de bunadispozitie care va permite sa ajungeti la capatul unei zile aglomerate si sa aveti chiar si atunci un surplus de energie. Pentru a avea acest sentiment de bucurie a vietii e necesar sa consumati alimente cu multe calorii si putine grasimi, sa faceti regulat exercitii fizice si sa va ingaduiti momente de relaxare si de reincarcare a bateriilor. Lucrul ore in sir, alimentatia incorecta si odihna insuficienta golesc rezervele de nutrienti ale organismului si provoaca oboseala.
Pentru a da roade cele scrie mai sus trebuie sa eliminati din viata voastra urmatoarele lucruri care va submineaza vitalitatea:

  • Alcoolul in exces, va poate face sa dormiti mai prost. Nu depasiti limetele de siguranta si lasati sa treaca o zi sau doua pe saptamana fara alcool.
  • Fumatul - nicotina stimuleaza initial creierul, apoi deprima. Fumatul mareste si ritmul in care ficatul foloseste micronutrienti, in special vitaminele din complexul B si C. El inseamna si mai mult de lucru pentru antioxidantii ce detoxifica organismul.
  • Anxietatea si stresul - luati-va obiceiul ca in fiecare zi sa faceti ceva care sa va ia gandurile de la probleme, fie ca este exercitiu fizic, meditatie, o auditie muzicala sau gradinarit. Faceti acel lucru pana va simtiti relaxat.
  • Oboseala poate fi simptomul unic al unei intolerante sau alergii la un anumit aliment, factor ce merita luat in considerare in cazul unor letargii inexplicabile.
Indiferent de cat de in forma sunteti in prezent, exercitiul fizic va va da mai multa energie si o senzatie de buna dispozitie. Daca mancati mai multe calorii decat arde organismul, energia neconsumata se depoziteaza sub forma de grasime. Unicul mijloc rational si eficace de a slabi este de a combina o alimentatie sanatoasa, saraca in grasimi, cu exercitii aerobice regulate precum mersul (o plimbare invioratoare), ciclismul sau alergarea. Exercitiul aerobic accelereaza respiratia, mareste ritmul cardiac si contribuie la arderea grasimii. Multi nutritionisti cred intr-o curatenie generala a corpului o data sau de doua ori pe an cu ajutorul uneo cure de dezintoxicare. Se crede ca ea curata aparatul digestiv si elimina deseurile din organism, imbunatatind digestia, nivelul de energie si conditia pielii. Alimentele pentru mai multa energie sunt alimentele hranitoare, deosebit de utile pentru evitarea scaderii nivelului de energie precum: curmale, spanac, paste cu ou, orez brun, linte rosie, mazare uscata, fasole mexicana, paine integrala, biscuiti de ovaz, orez expandat, rosii proaspete, mere, banane, pere, prune, suc de portocale, apa, fulgi de ovaz, cartofi, fulgi de porumb, broccoli, smochine si caise uscate. In schimb reduceti alimentele zaharoase care nu contin aproape deloc nutrienti si bauturile cu alcool si cofeina.
Unii nutritionisti considera ca daca ciugulim mici gustari pe tot parcursul zilei, ne mentinem constant fluxul de energie. 
Deoarece alimentatia influenteaza chimia creierului, alimentul potrivit consumat la momentul potrivit poate stimula acuitatea mentala. Desi o masa bogata in amidon poate mari rezistenta fizica, ea poate avea si un efect sedativ asupra creierului, motiv pentru care va simtiti adesea molesiti dupa o masa bazata pe paste sau cartofi. De aceea este recomandabil sa consumati carbohidrati seara, pentru a va relaxa si pentru a crea conditiile unui somn bun de noapte.
Cafeaua a dat nastere multor dispute, dar o singura ceasca stimuleaza acuitatea mentala fara sa faca vreun rau. Daca insa aveti nevoie de o cafea pe ora doar pentru a va continua activitatea, riscati sa suferiti de oboseala, anxietate, insomnii si tremuraturi.

Comentarii