Tulburarile metabolice dependente de alimentatie - cum le putem preveni?

Metabolismul organismului este compus din numeroase procese chimice, care au loc in si intre celule, respectiv intestine. Toate materiile prime care participa la metabolism, cu exceptia oxigenului, provin din alimente si lichide. In cadrul procesului metabolic, in organe de regula domina un echilibru intre procesele de distrugere si refacere celulara. Daca alimentele solide si lichide transporta anumite substante de baza intr-o cantitate prea mare sau prea mica, acest echilibru sensibil poate fi afectat. Anumite tulburari metabolice sunt ereditare sau se manifesta ca urmare a unor afectiuni organice.
Deseori cauza poate fi si o alimentatie necorespunzatoare (aceasta poate fi carentiala sau exagerata). In timp ce surplusul de substante nutritive este rezultatul unor mese exagerate, la baza carentelor de regula se afla cure de slabire periculoase. Cure miraculoase, care promit rezultate rapide, prin intermediul carora saptamanal se poate slabi cu 4-5 kg sau chiar mai mult, de regula se bazeaza pe alimentatie saraca, care are ca urmare faptul ca organismului nu ii sunt asigurate anumite substante nutritive, astfel apar fenomenele carentiale. Si alergiile fata de anumite substante nutritive pot cauza tulburari metabolice. Asemenea alergie este de exemplu celiachia, adica intoleranta la gluten. In general consumul regulat de vitamine este inutil, chiar daunator. In majoritatea cazurilor organismul isi asigura necesarul de vitamine si substante minerale. Consumul complementar de vitamine are sens numai daca persoana respectiva presteaza o activitate fizica grea, practica sport sau este la dieta.
Felurile tulburarilor metabolice
Cu certitudine cea mai frecventa tulburare metabolica cauzata de consumul excesiv de alimente este obezitatea, insa mai fac parte din ele si guta, anumite forme ale diabetului zaharat, colesterolul crescut si tulburarile digestive. Problemele cauzate de afectiunile carentiale depind de substantele, elementele chimice care lipsesc din organism. Pe langa lipsa carbohidratilor, apei si oxigenului, si lipsa nitrogenului, sulfului, natriului, kaliului, calciului, magneziului, clorului, fierului, cuprului, manganului, zincului, cobaltului, iodului si fosforului pot cauza tulburari. Metalele, oligoelementele lipsa trebuie intotdeauna inlocuite.
Consecintele tulburarilor metabolice
Sunt frecvente tulburarile echilibrului de saruri si vitamine, legate de la simpla febra musculara pana la problemele cardiace si circulatorii, leziunile osoase si ale altor tesuturi. In copilarie pot aparea tulburari de dezvoltare.
Cum putem preveni tulburarile metabolice?
Cea mai buna, mai simpla si totodata cea mai inofensiva metoda este alimentatia corecta (evitati orice monotonie culinara). Calculati necesarul zilnic de energie si alegeti hrana in asa fel incat jumatate din necesar sa fie compusa din carbohidrati, o treime din grasimi, iar restul din proteine. Consumati o cantitate suficienta de lichide. Organismul unui adult are nevoie zilnic de 2,5 litri de lichide. O parte din aceasta cantitate este asigurata prin hrana, insa cealalta trebuie consumata. Pentru copii laptele sau ceaiul sunt cele mai adecvate lichide, pentru adulti apa minerala si diferite sucuri de fructe.

Comentarii