Ce se intampla daca consumi prea multe fibre - morcov, mere, papaya....

Daca inveti sa transformi hrana sanatoasa intr-un stil de viata, alimentele iti vor fi cei mai buni amici, iti vor reda energia de care ai nevoie pentru a duce la bun sfarsit sarcinile de peste zi si tot ele vor avea grija de silueta. Atentie insa, lucrurile nu sunt asa de simple precum ai crede. Cand vine vorba de alimentatie, echilibrul este cuvantul de ordine oricat de sanatos crezi ca este un aliment. Si nu intotdeauna tot ce consideri nesanatos este intr-adevar asa.
De exemplu, mult timp s-a crezut ca orice grasime este nociva pentru organism, insa cercetatorii au descoperit ca atunci cand consumati cu moderatie, acizii grasi polinesaturati precum omega 3 si omega 6 sunt esentiali pentru buna functionare a organismului. La fel cum si napii si broccoli in exces sunt alimente letale. Si in plus, nici nu trebuie sa fii cercetator sa stii ca moderatia este cheia in toate. De exemplu, sora mea de mica evita grasimile de orice tip, era pretentioasa la orice mancare, si mereu a avut probleme atat cu colesterolul cat si cu greutatea desi renunta la grasimi, insa, eu nu-i evitam niciodata si nici probleme cu silueta nu am avut, nici cu colesterolul, si mancam (mananc) de toate. Chiar citisem undeva, ca organismul nostru are nevoie si de grasime (sa nu uitam, creierul este compus din 60% grasime), iar in lipsa acesteia ficatul produce colesterol in exces si uite asa scapam de una (de kilogramele in plus in unele cazuri) si dam de alta (probleme cu colesterolul crescut si multe altele). Asadar, ideea de a consuma cu preponderenta doar un singurl fel de aliment sau grupa de alimente, fie ca e vorba de fructe, legume sau carne, in detrimentul celorlalte grupe e cat se poate de nociva. Iata la ce iti predispui organismul atunci cand consumi prea multe fibre:
Nimeni nu contesta faptul ca fructele si legumele sunt bogate in vitamine, minerale si contin o cantitate mare de fibre care regleaza tranzitul intestinal si alte tulburari gastrice. Problema e ca prea multe fibre cauzeaza balonare, crampe abdominale si gaze intestinale. Pe termen lung excesul de fibre poate interfera cu absorbtia unor minerale esentiale ca zincul, calciul, magneziul si fosforul, ducand la carente importante. Iata cateva exemple:
Morcovul - consumat excesiv, nu se va mai converti tot betacarotenul in vitamina A. Surplusul iti va colora palmele si talpile intr-o nuanta de galben portocaliu, o afectiune numita carotinemie. Aceasta poate aparea si in cazul in care bei prea mult suc de morcovi sau consumi alimente bogate in caroten (cartofi dulci, dovleac, spanac sau broccoli).
Papaya contine o enzima digestiva numita papaina, cu efect benefic atunci cand e consumata cu moderatie, dar care poate produce disconfort stomacal, ameteli, dureri de cap si greturi cand e ingerata in cantitati mari, Papaya, portocalele si kiwi sunt bogate in vitamina C care, consumata in exces cauzeaza dureri de cap, varsaturi, iritarea vezicii urinare si pietre la rinichi.
Merele - din cauza sorbitolului, consumul sporit duce la aparitia gazelor, a balonarii si a unor episoade diareice, in timp ce rosiile cauzeaza iritatii stomacale.
Cui ii dauneaza excesul: adeptilor stilului vegetarian sau vegan, celor ce consuma numai hrana raw si celor care consuma in exces fructe si legume, concomitent cu aportul de suplimente vitaminizante.
Limita admisa: in medie, un organism sanatos are nevoie de 25 - 35 g de fibre zilnic (aproximativ 5 cesti de fructe sau legume, pe cat posibil variate).

Comentarii