Plante toxice care fac bine

Cand sunt folosite in doze mari, unele plante medicinale, de regula eficiente in remedierea unor afectiuni, iti pot afecta serios sanatatea. Iata o lista cu cateva dintre ele, pentru ce sunt recomandate si in ce concentratii devin toxice:
Preparatele din flori de soc au actiune diaforetica (provoaca transpiratie), antitusiva, expectoranta, diuretica si imunostimulanta. Fructele nu se consuma crude ci fierte la 80 de grade. Peste 200 g de fructe duc la voma, arsuri stomacale, diaree, dificultate respiratorie, coma.
Frunzele si florile pot provoca iritatii in contact cu pielea. Consumul excesiv duce la pierderi mari de potasiu prin urina.
Sunatoarea este cunoscuta din cele mai vechi timpuri  si folosita pentru efectul antidepresiv, cicatrizant, antiseptic, coleretic-colagog, antidiareic. Consumata in exces sunatoarea produce nevralgii, dureri de cap si fotosensibilitate. Totodata, inhiba actiunea medicamentelor antidepresive, a celor prescrise pentru dereglari de ritm cardiac si devine toxica. Nu se combina cu inhalatori pentru astm sau cu pastile de raceala.
Pelinul este un stimulent puternic al digestiei, antiinflamator intestinal, tonic nervos, detoxifiant (prin substantele amare) si reglator hormonal. Utilizat pe termen lung, este periculos pentru sistemul nervos central. Consumat abuziv (peste 15 g pe zi), pelinul da halucinatii, convulsii, inconstienta, provoaca deces. Nu urma tratament mai mult de 2 saptamani la rand (ia o pauza de 2 saptamani, apoi reia cura).
Sulfina stimuleaza circulatia si impiedica formarea trombozelor venoase. Extern este buna pentru ulceratii, conjunctivita, herpes, guta. Prin supradozare sau daca planta nu e uscata cum trebuie (prinde mucegai), se formeaza derivati ai cumarinei (un compus al plantei), care diminueaza capacitatea de coagulare a sangelui si provoaca hemoragii.
Rostopasca este mentionata in tratarea a peste 100 de boli, de la cele hepatice, virale pana la negi, fibrom uterin, cervicita, tumori, ciuperca piciorului...Cand e proaspata, chiar si 20 g pot fi toxice. Si sub forma uscata este nevoie de recomandare. Luata in doze mari (peste 7g), produce basicarea gurii, arsuri si mancarimi in gat, greturi, diaree, urinare cu sange, dureri de cap, ameteli, halucinatii, congestie pulmonara. Nu trebuie aplicata pe rani sangerande.
Radacina de tataneasa are calitati antiinflamatoare, regenerative epiteliale si antitumorale. Utilizata zilnic, planta poate produce paralizie faciala centrala sau leziuni hepatice severe. Cand este supradozata, simfitina din compozitia ei induce tumori canceroase.
Arnica este folosita cu succes in peste 150 de tulburari, de la fracturi la paralizie, depresie, guturai, tumori maligne sau maladii microbiene. Este toxica in doze mai mari de 7 g de planta sau 50 ml de tinctura, dand ameteala, dificultate in miscari, tremuraturi, deranjamente respiratorii si digestive. Fiind iritanta, se combina in cataplasme: la o lingurita de arnica, se pun 1-2 lingurite de pulbere de tataneasa.
Ienuparul este eficient in bolile produse de intoxicarea lenta, in obezitate, disfunctie renala, retentia de lichide in maladiile cardiovasculare. Pentru a creste diureza sunt suficiente 0,3 g de ulei esential, la infuzie se folosesc 2 lingurite de fructe la 250 ml apa, si se poate lua doar 2,5 - 5 ml/zi de tinctura in prize. In supradozaj, devine iritant pentru caile urinare, provocand urinarea cu sange sau hemoragie intestinala. La diabetici, creste glicemia. Efectul toxic este redus daca se foloseste sub forma de tinctura, in combinatie cu tataneasa, nalba, coada-soricelului, musetel.

Comentarii