Varice - cauze si tratament
Daca ereditatea este un factor important in dezvoltarea varicelor, putem lua precautii in ceea ce priveste dieta si sportul practicat regulat (pot ajuta la prevenirea lor). Desi varicele venoase pot aparea oriunde in corp, cel mai adesea le gasim la membrele inferioare. Valvele afectate ale venelor permit sangelui sa stagneze, astfel vasele se intind foarte mult, pierzandu-si elasticitatea si nu se mai pot contracta pentru a reveni la forma initiala. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii la aceasta afectiune. Varicele pot aparea in timpul sarcinii, cand intoarcerea sangelui prin venele picioarelor este anevoioasa. Aceste varice de obicei dispar dupa nastere, insa sunt si cazuri in care se pot permanentiza.
Daca aveti slujbe care implica statul indelungat in picioare, creste riscul de a avea aceasta problema. Si obezitatea mareste predispozitia la varice, deoarece si aici intoarcerea sangelui prin vene este ingreunata. Persoanele care urmeaza o dieta bogata in fibre, scazand deci riscul constipatiei, au un risc mai scazut de a face varice. Puteti reduce consumul de carbohidrati rafinati precum cei din prajituri si din biscuiti si puteti creste aportul de fibre solubile si insolubile mancand multe mere, pere, legume cu frunze verzi, paste integrale, paine integrala si orez brun. Si taratele pot fi introduse in dieta, insa nu trebuie sa depasiti o lingura pe zi, pentru ca s-ar putea agrava unele probleme digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil, si ar putea scadea absorbtia unor minerale precum calciul. Constipatia este evitata si prin aportul crescut de lichide, cel putin 1,7 litri pe zi.
Bioflavonoidele, care se gasesc in membranele citricelor, ca si in coacazele negre, in struguri si in caise, sunt utile in prevenirea si tratarea varicelor venoase. De asemenea si vitamina E este un factor de protectie impotriva varicelor. Surse bune sunt germenii de grau, uleiurile de seminte, avocado si nucile.
Cel mai bun sfat nutritionist pentru preventia varicelor este evitarea obezitatii, asociind un consum ridicat de fructe, legume si fibre din alimente fainoase. Sportul facut cu regularitate, mai ales mersul pe jos, poate fi util.
Incercati sa nu stati in picioare prea mult timp fara pauze, sa nu va incrucisati picioarele si sa le tineti ridicate de cate ori este posibil.
Ulcerele varicoase - aceste rani deschise, de obicei nedureroase, apar atunci cand o vena varicoasa este lezata, de exemplu printr-o lovitura in picior sau mai frecvent atunci cand sangele se prelinge din vena destinsa. Ulcerele varicoase se vindeca in luni sau chiar ani de zile. Cresterea aportului de zinc (din carne rosie si nuci) sau compresele cu miere de manuka pot fi utile.
Parerea mea este ca nu putem sa invingem mostenirea genetica. De ce spun acest lucru? De exemplu, eu am fost diagnosticata cu inceput de varice desi nu am probleme cu greutatea (am aceeasi greutate din liceu), respect regulile in ceea ce priveste alimentatia (cat mai diversificata), in ceea ce priveste aportul de apa, sport regulat (nu la sala, ci mers pe jos, cu bicicleta, exercitii facute acasa), de cand eram mica am fost o fire activa si cu toate acestea nu am scapat de mostenirea genetica. Am folosit creme prentru prevenire si tratare, insa fara nici un efect, doar bani aruncati degeaba (efecte doar asupra aspectului pielii insa nu si asupra varicelor). Singurul tratament util si definitiv, recomandat chiar de medicul dermatolog este operatia cu laser, ceea ce cred ca o sa si fac, mai ales ca sunt la inceput si inca nu a avansat (doar ma mai prinde cate un carcel in timpul somnului plus aspectul inestetic).
Comentarii
Trimiteți un comentariu