Ai grija de gingii - 10 reguli pentru sanatatea dintilor

Gingiile sunt cuibul dintilor, dar de sanatatea lor nu depinde numai de starea de bine a danturii, ci itnregul organism poate avea de suferit daca ingrijim precar aceasta zona.
Cand sunt bolnave, gingiile isi schimba in primul rand aspectul - nu mai au o placuta si sanatoasa nuanta de roz, sangereaza, dar si chiar se se ajunge la deteriorarea osului. Efectele, de la neplacute la grave, ale bolii parodontale se manifesta la nivelul cavitatii bucale, al dintilor (care devin instabili si, in cazuri grave, de parodontoza, cad), dar poate genera si afectiuni interne - patrunderea microbilor in sange, declansarea bolilor hepatice si cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare.
Iata zece informatii de care e bine sa tii seama intr-o corecta preocupare pentru o gura curata, frumos mirositoare, cu gingii puternice si sanatoase.
1. Pastreaza o igiena riguroasa a dintilor (spala-te de cel putin 2 ori pe zi si schimba periuta o data la 2-3 luni) pentru a evita gingivitele, inflamatii cauzate de prezenta placii bacteriene.
2. Spala mainile inainte de fiecare masa ori gustare si nu manca fructe nespalate.
3. Nu lasa problemele dentare netratate si rezolva din timp orice carie sau defect de structura si de aliniere a dintilor.
4. Evita contactul bucal cu diverse obiecte dure si pline de microbi - de exemplu nu folosi forta dintilor ca sa golesti tubul de vopsea de par, sa scoti dopurile sticlelor ori ca sa rupi ata de cusut.
5. O data la sase luni (sau, mai ales, daca este nevoie), mergi la stomatolog pentru un detartraj.
6. De doua ori pe saptamana rasfata-ti gingiile cu un masaj cu ulei de masline sau vitamina A la fiola. Miscarile trebuie facute delicat, cu varful degetului aratator. Clateste-ti apoi gura cu ceai negru racit, fara zaharș taninurile continute de planta au efect astringent si reduc sangerarile.
7. Renunta la fumat, intrucat substantele din fumul de tigara creeaza un mediu prielnic formarii placii bacteriene.
8. Pentru a impiedica sangerarile, amesteca in parti egale coada soricelului, coada calului, sunatoare, matase de porumb si urzica moarta si prepara o infuzie cu care sa faci, din cand in cand, spalaturi bucale.
9. Mananca fructe si legume proaspete pentru ca lipsa vitaminelor C, E, a celor din grupa B, precum si carenta de calciu si zinc determina aparitia afectiunilor gingivale.
10. Rontaie zilnic un mar. Dar nu il taia in bucatele, ci savureaza-l muscand cu pofta din el. Pe langa beneficiile faptului ca mananci un fruct proaspat, plin de vitamine si si fibre, dintii se curata, iar circulatia sangvina la nivelul gingiilor este stimulata.

Comentarii