Secretele miraculoase ale ghimbirului - retete pentru corp si suflet

Acest condiment cu larga folosinta poate oferi o savoare divin de iute unei serii intregi de alimente si bauturi (cei care sunt din Iasi trebuie sa mearga la La Folie sa incerce minunatele cocktail-uri si prajituri pe toate gusturile, aici am descoperit un cocktail de ghimbir chiar divin). Intregul organism beneficiaza de efectele sale de incalzire si stimulare intarind sanatatea, vitalitatea, indepartand frigul si starile de letargie care ne patrund in zilele de iarna. Din radacina de ghimbir se obtine un ceai delicios, care este foarte eficient atunci cand se bea la instalarea unei dureri de gat, raceli sau gripa, atunci cand te simti obosit, infrigurat, cuprins de dureri si accelereaza vindecarea infectiei. In India, ceaiul din ghimbir proaspat se administreaza copiilor, impotriva tusei convulsive. Combinat in ceaiuri cu alte mirodenii precum cardamomul si scortisoara, ghimbirul incalzeste excelent corpul pe timp de iarna pentru ca stimuleaza inima si circulatia in intregul organism. Ghimbirul macinat constituie un bun aromatizant pentru multe bauturi pe baza de lapte si fructe, acesta combinandu-se armonios cu fructe in special cu mere. Ghimbirul este un emolient natural si a fost folosit generatii intregi in Thailanda pentru tonifierea si inmuierea pielii. Femeiile insarcinate foloseau un unguent din ghimbir, cu care isi masau burta impotriva vergeturilor.
Ghimbirul este un ingredient obisnuit in exfoliantele abrazive, pentru ca revigoreaza circulatia si incalzeste corpul. Vechii romani considerau ghimbirul un afrodiziac iar mentiunile privitore la ghimbir abunda in povestile din "O mie si una de nopti".
Retete cu ghimbir (intr-o postare viitoare voi scrie si reteta la bautura de ghimbir):
1. Buze mai pline cu ghimbir: amesteca doua linguri de ceara de albine si o lingura de ulei de rapita pe baie de aburi. Se da prin razatoarea mica o lingura de ghimbir, se stoarce sucul,se pune peste restul ingredientelor si se amesteca bine dupa care se pastreaza solutia la rece intr-o cutiuta pentru balsam si se foloseste zilnic pe buze.
2. Trup inviorat si piele catifelata: se da prin razatoarea mica o tulpina de ghimbir, se amesteca cu o cantitate egala de ulei de cocos si se incalzeste amestecul in cuptorul cu microunde timp de un minut apoi se amesteca compozitia cu o mana de zahar brut de trestie. Dupa dus iti masezi fiecare parte a corpului cu aceasta dupa care  clatesti cu apa calduta.
3. Scrub pentru corp: pe pielea umeda se maseaza corpul cu un amestec din zeama de lamaie+ghimbir ras+zahar brut de trestie.
4. Rau de miscare: Cu doua ore inainte de a pleca la drum si la patru ore dupa aceea mestecati bucati proaspete de ghimbir, beti ceai de ghimbir, sau picaturi de tinctura de ghimbir puse in apa calda sau puteti rontai cristale de ghimbir sau biscuiti cu ghimbir facuti in casa.

Comentarii