Rolul saunei in tratarea bolilor de piele - ceaiuri tonice din ierburi recomandate dupa sauna

Poate se stie sau nu dar patria saunei este Finlanda. Baia finlandeza se deosebeste de cea cu aburi prin faptul ca foloseste aer fierbinte uscat iar temperatura poate ajunge la 120 grade C, ceea ce nu e atat de greu de suportat datorita umiditatii reduse a aerului. Tocmai de aceea finlandezii isi invata copiii cu sauna inca de la varsta de 4 ani. Chiar si femeilor insarcinate li se recomanda sauna, iar daca se simt bine in sauna se pot delecta cu aceasta pana in ultima luna de sarcina. Inainte la finlandezii, estonieni si chiar in Rusia, nasterile aveau loc la baia de abur. In prezent aceasta traditie s-a pierdut dar studiind vechiul obicei, medicii au clarificat ca datorita temperaturii ridicate a aerului, sala baii de aburi este locul cel mai steril pentru nasteri.
In complexul tratament al afectiunilor pielii, un loc important trebuie sa-l ocupe sauna, cu multiplele sale efecte tamaduitoare asupra organismului nostru.
Sauna are o actiune puternica asupra pielii dar si a intregului organism, principalii factori de actiune fiind temperatura ridicata a aerului, contrastul de temperatura din cele doua medii diferite: aerul si apa, precum si utilizarea in scop terapeutic a diferitelor preparate. Sub actiunea saunei se intensifica circulatia sangelui la nivelul pielii, hidratarea celulelor, imbunatatirea epidermei creeaza conditii pentru un mai bun efect terapeutic al substantelor medicamentoase de uz extern. Transpiratia abundenta ajuta la desprinderea solzilor in dermatoze, deschiderea canalelor de scurgere ale glandelor sudoripare in hipercheratoza foliculara. Cresterea cantitatii de transpiratie eliminata din canalele de scurgere duce la diminuarea si disparitia mancarimii in dermatite.
Sauna are efecte benefice asupra urmatoarelor boli ale pielii:
- eczeme
- psoriazis
- acnee
- dermatite cronice
- ihtioza
- urticarie
- scabie
- neurodermita atopica.
Actiunea saunei asupra organismului se realizeaza in 3 etape:
In prima etapa: adaptarea, are loc incalzirea corpului prin invelisurile pielii si plamani, ceea ce duce la cresterea temperaturii sangelui si a tesuturilor in profunzime, amplificarea alimentarii cu sange la nivelul pielii si muschilor, se accelereaza microcirculatia sangelui iar dupa 3-7 minute incepe eliminarea transpiratiei iar o data cu aceasta, viteza incalzirii tesuturilor se diminueaza.
In a doua etapa: are loc incalzirea intensiva si profunda a organismului, cresterea temperaturii organelor interne si transpiratie abundenta.
In a treia etapa: are loc iesirea din regimul termic ridicat.
La sauna plantele medicinale se folosesc sub forma de maturica care are la baza ramurile de mesteacan sau de stejar dar se pot folosi ramuri de visin, artar, nuc, tei, ienupar, coacaz, ulm, frasin si alte specii de copaci si arbusti (din cele doua saune pe care le-am frecventat doar intr-una am intalnit maturica cu ramurele de copac sau ulei esential in apa care se toarna peste pietre, iar intre sedinte trebuia sa folosesc un scrub pe baza de saruri care se topeau si intrau in piele, accelerand transpiratia, la finalalul saunei foloseam o lotiune speciala, ce imi lasa pielea catifelata si ferma, a fost un rasfat total, pacat ca era prea departe si am renuntat la ea in favoarea altei saunei simple, fara maturica si alte produse speciale pentru sauna). Durata unei sedinte la sauna ar trebui sa fie de 10 minute in trei reprize (10 minute de sauna, o pauza in care se face dus, apoi o alta sesiune de sauna, o pauza de 10 minute, si tot asa, iar in acest timp se beau lichide calde si nu reci).
Dupa sauna este bine sa beti 2 pahare cu ceaiuri din plante, de exemplu:
- iarba de pelin+coada-soricelului, in parti egale
- fructe de coacaz+fructe de maces, in parti egale
- scorus+fructe de maces, in parti egale
- frunze de urzica+radacina de morcov+scorus+fructe de coacaz negru+fructe de maces, in parti egale
- fructe de merisor+frunze de urzica+fructe de maces.
Sauna ne trateaza si ne intinereste in acelasi timp...

Comentarii