Probleme ale unghiilor - tratament cu ajutorul alimentatiei, aromaterapiei si homeopatiei

Unghiile sunt facute din cheratina, proteina care se gaseste si in piele si par. Unei unghii de la maini ii trebuie cam sase luni sa creasca de la baza la varf, iar unei unghii de la picior, cam un an.
Unghiile sanatoase sunt netede, colorate uniform si tari, fixate intr-un pat roz pal sau de culoarea pielii. diverse afectiuni le pot modifica aspectul. De aceea, unghiile constituie un indiciu al starii de sanatate al intregului organism. Sunt multe de facut pentru a va imbunatati aspectul inghiilor prin tratamente aplicate acasa si prin regim alimentar. Decolorarea unghiilor e uneori rezultatul fumatului sau a folosirii continue de lac de unghii. Deficientele nutritive severe sunt si ele vizibile in unghii. De exemplu anemia feripriva face unghiile sa fie palide si subtiri, casante, cu santuri, crapandu-se si rupandu-se foarte usor. Anemia feripriva face profilul unghiilor sa ia forma unei lingurite. Deficienta de zinc duce la formarea de pete albe sau la fragilitatea unghiilor. O deficienta severa de proteine face carnea de sub unghii sa para  mai alba iar lipsa de acid linoleic (un acid gras esential) face unghiile sa se crape sau sa se exfolieze.
Mai multe despre anemie si retete impotriva anemiei cititi aici.
Tratament
Cu ajutorul alimentatiei:
  • In cazul problemelor rezultand din deficienta de fier mancati multe alimente care contin fier, cupru si vitamina C ( vegetale verde inchis, branza, fructe de mare, oua, peste, cereale integrale, ficat, carne rosie slaba, produse pe baza de soia, multa ceapa, usturoi, fasole, mazare, nuci, seminte, verdeturi, suc proaspat de portocale in schimb evitati ceaiul, cafeaua, cacaua, cola si vinul in timpul meselor, deoarece taninul pe care il contin acestea reduce absorbtia fierului).
  •  Contra infectiilor micotice sau bacteriene ale unghiilor va puteti spori imunitatea mancand usturoi, ceapa, alimente bogate in zinc (nuci, legume, crustacee), vitamina C, flavonoide, acizi grasi omega 3 (nuci, seminte, legume cu frunze verzi, peste gras, ulei de rapita).
  • Contra unghiilor care se crapa sau se rup consumati vitamina A band suc de morcov si mancand mai multe oua (un ou pe zi ar fi recomandat), lapte si ficat. Consumati trei portii de peste gras pe saptamana si chiar sa luati un supliment cu ulei de peste ( de exemplu ulei de somon, omega 3 de la Alevia si sa faceti o salata cu somon si alte legume)
  • Contra petelor albe de pe unghii sporiti cantitatea de zinc si vitamina B, mancand  mai multe fructe de mare, carne de pasare si cereale integrale.
  • Contra problemelor cauzate de psoriazis, mancati alimente ce contin acizi grasi esentiali ( peste gras, cereale integrale, nuci, seminte).
Cu ajutorul aromaterapiei:
  • folositi cateva uleiuri esentiale
  • masati de 3 ori pe zi in jurul unghiilor cu un amestec de uleiuri esentiale si pastrati amestecul intr-o sticluta fumurie
  • Contra infectiilor cu ciuperci foarte eficient este uleiul din arbore de ceai (tamponati direct unghia si pielita cu ulei sau amestecati 5 picaturi de ulei de arbore de ceai cu o cantitate egala de ulei de galbenele, in 2 linguri de ulei de migdale si masati unghia).
  • Contra altor infectii, amestecati 5 picaturi de ulei de eucalipt si de paciuli cu cate 10 picaturi de ulei de arbore de ceai si de galbenele si 2 linguri de ulei de migdale.
Cu ajutorul homeopatiei:
  • Silicea intareste adesea unghiile slabe si incercati sa luati o pastila pe zi timp de o luna.

Comentarii