Pentru o minte tanara: invatati in permanenta

Se spune ca tot ce trebuie sa stii ai invatat la gradinita: imparte totul cu ceilalti, fii cinstit, nu lovi, strange dupa tine, spune ca-ti pare rau cand ranesti pe cineva, spala-te pe maini inainte sa mananci, trage apa si multe alte reguli. Poate nu stiati dar faptul de a merge la scoala va intinereste si va mentine acuitatea mintala intacta mult timp. Indiferent ce varsta aveti, puteti merge din nou la scoala, in caz ca nu ati reusit sa faceti facultate,o puteti face (nu toata lumea a avut ocazia sa mearga la facultate cand avea 18-19 ani) , sau sa urmati un curs intensiv, iar varsta nu trebuie sa fie o piedica. Conform unui studiu persoanele mai bine educate tind sa aiba o minte tanara mai multa vreme, iar cei care n-au facut liceul sunt cu 30% mai predispusi la deces prematur decat absolventii unei institutii de invatamant superior. Chiar si un partener de viata cu educatie va mentine tineri.
Conform studiului nu exista o relatie directa cauza-efect intre ceea ce ati studiat si sanatate, doar ca unul din motive ar fi situatia economica iar persoanele cu o educatie mai buna au sanse mai mari sa aiba o slujba bine platita si stabilitate financiara. Acestea avand un statut socioeconomic mai bun, sunt mai putine expuse la riscuri legate de profesie, au acces la tratamente medicale de calitate mai buna. Efectul educatiei asupra sanatatii este extraordinar de complex si nici un studiu nu-l va putea lamuri pe deplin. Chiar daca sunt si persoane cu un nivel educational ridicat, dar care nu castiga prea bine cu toate acestea, ei tind sa-si pastreze tineretea mentala si nu numai, mai multa vreme, deoarece le place cu adevarat ceea ce fac. In plus, persoanele care citesc mai mult sunt mai predispuse sa fie atente la noutati, sa se gandeasca la sanatatea lor, sa exerseze, sa manance sanatos si sa evite obiceiurile negative. Activitatea mentala este un lucru care, la fel ca forta musculara, se diminueaza cu varsta daca nu o folosim (daca nu facem sport normal ca nu o sa avem masa musculara, asa si cu activitatea mentala care de obicei incepe sa scada dupa 25 de ani daca nu o punem la contributie incontinuare).
Este clar ca educatia de orice fel, este unul din lucrurile care ne mentin mintea in forma. Profesiile care necesita un nivel educational ridicat sunt deseori si cele care ofera cea mai mare varietate si stimulare, dar si profesii care va permit sa invatati permanent in timp ce lucrati.
Sa tineti cont ca trebuie sa va exersati mintea in aceiasi masura ca si corpul.
Un exemplu pentru mine ar fi mama mea. Desi are 47 de ani, si-a pastrat pasiunea ei inca din copilarie, aceea de a citi. Cand nu este la serviciu si are timp liber citeste multe carti, iar o alta pasiune a ei sunt integramele, jocul Sudoku, ii place sa invete tot ceea ce este nou in materie de sanatate si gastronomie, iar dimineata in fiecare zi face cateva exercitii de gimnastica de cand o stiu (inainte cand eram mai mica si nu stiam importanta exercitiilor fizice, faceam glume pe seama ei si chiar mi se parea caraghioasa;))). Asa isi pastreaza ea sanatatea fizica si mentala. 
Voi cum va mentineti sanatatea fizica si mentala?

Comentarii