Proprietatile rozmarinului pentru sanatate - Sirop de rozmarin si lamaie pentru mahmureala

Actiunea detoxifianta a rozmarinului asupra ficatului ajuta la curatarea organismului si da o senzatie de sanatate si stralucire, asemanatoare curateniei de primavara. Rozmarinul revigoreaza mintea si trupul in egala masura, ajutand la indepartarea starilor de letargie si indispozitiilor, stimuland buna dispozitie, memoria si concentrarea. Gustul sau patrunzator asemanator pinului, delicios in aperitive si in aproape orice mancare (folosesc eu), stimuleaza pofta de mancare, ajuta la digestie si la absorbtia elementelor nutritive si este util mai ales atunci cand se consuma alimente grase.
O ceasca aburinda de ceai de rozmarin este un inceput minunat intr-o dimineata de iarna. Prin faptul ca stimuleaza circulatia, rozmarinul ne incalzeste din cap pana in picioare. Este o modalitate minunata de a alunga moleseala diminetii, dar efectele calmante ale rozmarinului ne vor apara de urmarile stresului de peste zi, vor linisti starile de tensiune si anxietate si vor indeparta oboseala si depresia. Fiind bogat in calciu, rozmarinul este un bun medicament pentru calmarea nervilor. Fie ca il folosim in ceaiuri sau in supe, rozmarinul este cel mai celebru remediu impotriva durerilor de cap si al migrenelor. Merita sa incercati un sirop de rozmarin si lamaie cand te simti mahmur. Actiunea sa diuretica ajuta la eliminarea toxinelor si a lichidelor in exces. Incercati urmatoarea reteta in caz de mahmureala (avand in vedere ca sarbatorile de iarna nu sunt departe de noi, nu strica sa-l preparati cu ceva timp inainte sa-l avem la indemana dupa petrecerile ce vor avea loc in intampinarea noului an):
Sirop de rozmarin si lamaie
- unul sau doua pahare din acest minunat sirop te vor pune din nou pe picioare cat ai bate din palme
- substantele amare din rozmarin stimuleaza ficatul si ajuta la eliberarea toxinelor din organism
- sucul de lamaie actioneaza ca tonic pentru ficat, mai ales atunci cand bei pe stomacul gol si ajuta la inlocuirea vitaminei C.
Ingrediente:
- 600 ml apa fiarta
- 450 g zahar brut de trestie
- o mana de fire de  rozmarin presate usor intr-un  vas
- sucul de la o lamaie.
Mod de preparare:
Se pune rozmarinul intr-un borcan si deasupra se toarna apa fiarta. Se acopera si se lasa sa infuzeze timp de 15 minute. Se strecoara, se adauga sucul de lamaie si zaharul dupa care se incalzeste la foc mic, amestecand pana ce se dizolva zaharul. Se da intr-un clocot rapid timp de 5-8 minute sau pana incepe sa se ingroase siropul. Se da deoparte, se lasa la racit apoi se pune in borcane sau intr-o sticla inchisa ermetic. Se pastreaza la frigider si se ia cate 1-2 linguri oricand este nevoie pana ce dispare starea de mahmureala. Puteti dizolva siropul in apa plata sau minerala.

Comentarii