Sfaturi pentru reducerea grasimilor in viata de zi cu zi - la micul dejun, restaurant si petreceri

Mancatul la restaurant si la petreceri
Bineinteles ca nu intotdeauna cand mergem in oras sau la vreo petrecere vom gasi urmatoarele ingrediente, dar trebuie sa le avem in vedere. De obicei la petrecerile simple ingredientele principale sunt constituite din bauturi alcoolice apoi mici gustarele pe baza de saratele, saleuri, cipsuri, biscuiti sarati, toate pline de grasimi rele. Dar cand vom merge la o petrecere mai selecta cu siguranta meniurile vor fi mai sofisticate si vor contine ingrediente pline de grasimi rele (saturate). Si nu intotdeauna cand mergem la restaurant vom comanda mai multe feluri de mancare.
Eu atunci cand ies in oras prefer sa mananc pizza (si nu orice pizza ci dintr-un singur loc, unde numai acolo pizza are gust de pizza, prima pizza de care m-am bucurat in copilaria mea; desi am incercat aproape toate pizzeriile din orasul meu, am ramas fidela acesteia, singura pe gustul meu) pentru ca nu mananc asta in fiecare zi acasa, pe masa altora insa am vazut ca supele si salatele nu lipsesc. Dar pentru mine iesitul in oras este ziua mea de rasfat in care mananc ce imi place mie si cu cine imi face placere. In general nu mananc supe, ciorbe (foarte rar se intampla, trebuie sa fie prea bune sa nu le pun pe masa) pentru ca ma umplu repede si nu mai pot manca alte feluri de mancare. Eu prefer la o masa sa am mai multe tipuri de mancare si sa ma pot delecta cu cate putin din fiecare (imi umplu masa cu tot ce imi place). Ca si francezi ce prefera mai mult mancarurile uscate. Chiar este o vorba ce zice ca: Nu exista o iubire mai sincera decat iubirea de mancare.
Iata cateva trucuri de ajutor pentru a diminua grasimile si caloriile inutile:
  • Renuntati la aperitiv in restaurant cu toate ca nu contine grasime, stimuleaza pofta de mancare si impiedica arderea grasimilor.
  • Crochetele pot fi adevarate capcane de grasime: pierdem repede din vedere ceea ce mancam, folosind adesea ingrediente si metode de gatit cu multa grasime, de multe ori prajeli.
  • Nu va infometati inainte de a merge la un restaurant sau de-a da curs unei invitatii la masa. Preferatele noastre din bucatarie, cum ar fi untul cu verdeturi, uleiul de masline sau sosul aioli servite cu paine alba inseamna calorii din belsug.
  • Multe dintre sosuri sunt adevarate bombe de grasime: sosul olandez, sosul aioli, maioneza, sosul bearnez contin foarte multa grasime. Chiar si garniturile de salata pot face din salata saraca in grasimi o bomba calorica. Este de preferat ca sosul sa fie servit separat, urmand sa fie turnat ulterior cu lingura peste felul de mancare (astfel va fi un control mai responsabil a ce mancati si cata grasime consumati). La salata puteti servi oret si ulei o singura data.
  • In cazul mancarurilor italienesti, pastele fainoase nu sunt intotdeauna aceleasi: de recomandat ar fi sa incercati sosurile zemoase de rosii ca de exemplu Napoli, al arrabiata sau Puttaneasca, in locul sosurilor de branza sau smantana cum ar fi Carbonara sau Gorgonzola. Chiar si variantele de sos Pesto contin multa grasime.
  • Consumati mai des meniuri asiatice, bucataria asiatica fiind recunoscuta pentru mancarurile sarace in grasimi.
  • De obicei, alegerea pestelui si  fructelor de mare la aburi sau gratar la restaurant, este la fel de buna ca fileul sau o mancare de paste cu fructe de mare. Evitati sosurile cu continut bogat si alegeti o portie suplimentara de legume.
Micul dejun si mesele cu paine
  • Cerealele musli sunt satioase si servite la micul dejun, asigura baza de hrana pentru ziua in curs. Musli cu nuca semipreparate contin insa dublul caloriilor din grasime, la fel ca cerealele cu fructe. Este mai bine sa va preparati chiar voi musli la care sa folositi musli de baza simple la care sa adaugati dupa gust: nuci, seminte de floarea-soarelui, seminte de in, seminte de dovleac, merisoare, stafide, cuburi de banana, mere date prin razatoare, fulgi de porumb, scortisoara, goji, migdale, caju, arahide, alune de padure, tarate si orice mai doriti.
  • Nu depozitati untul in frigider, deoarece untul moale se intinde pe paine in straturi considerabil mai putini. Si cine spune ca trebuie sa fie intotdeauna unt? In loc de unt puteti alege branza dulce, mustar, pasta de ardei sau de rosii.
  • Consumati si altceva pe paine: branza dulce cu verdeturi poate fi la fel de gustoasa asemanator carnatilor sau branzei telemea. Daca mai adaugati si felii de rosie, castravete sau ridiche, ii dati un aspect mai estetic feliei de paine, care va fi satioasa, si gustoasa si bogata in vitamine, la care mai puteti adauga si cateva masline kalamata.
  • Mancati in fiecare zi 5 portii de legume si fructe crude sau fierte la aburi. In felul acesta nu numai ca va asigurati o cantitate importanta de vitamine si minerale, dar va ocupati si de majoritatea cantitatii de alimente lipsite de grasime. Daca legumele si fructele sunt prezente in orice zi, mesele vor fi in general mai sarace in grasimi si mai sanatoasa.
  • Reduceti aportul de calorii in favoarea legumelor, a orezului si a cartofilor. Gustul mancarii va ramane acelasi chiar daca snitelul va fi mai mic si il veti compensa cu 2-3 cartofi fierti si sarati.
Uneori simtim nevoia de cate o gustare, altfel nu ne mai simtim in largul nostru si cateodata avem nevoie de ceva de rontait atunci cand stam pe canapea in fata televizorului. Mai putine grasimi nu inseamna in nici un caz mai putin gust daca asezonam cum trebuie mancarurile. Ca gustari putem alege ori fructele, nucile, fisticul ori cele de mai jos:


Mai bine nu!
Cu masura
Praline
Jeleuri cu gust de fructe
Nuci si stafide
Popcorn
Chipsuri
Sticksuri
Madlene
Prajituri din aluat cu drojdie sau cu blat din biscuiti
Biscuiti sarati sau grisine
Legume cu sos de iaurt si branza, facut in casa
Inghetata de vanilie
Serbet de fructe

Comentarii