Alimentatia ovo-lacto-vegetariana - avantajele alimentatiei vegetariene

Este o dieta care satisface cerintele nutritionale ale organismului, este usor de urmat, potrivita si pentru copii. Cerintele de proteine sunt satisfacute prin proteinele din leguminoase si oleaginoase, cat si din oua si produsele lactate. De asemenea si cerintele de grasimi sunt indeplinite. Recomandarea este ca sa nu se consume mai mult de 3 oua pe saptamana, iar produsele lactate sa fie degresate pentru a se evita un aport excesiv de colesterol. Dezavantajul ar fi cand se consuma rea multe oua si produse lactate. Prin produsele vegetale, beneficiem  de vitamine si minerale din belsug si de asemenea, de prezenta vitala a fibrelor alimentare. Alegand o alimentatie ovo-lacto-vegetariana ne vom lipsi de toate inconvenientele  regimului cu carne. Totusi, a se avea in vedere avantajele acestei diete sunt demne de luat in consideratie doar atunci cand ne putem procura oua si lactate de la o sursa sigura de la animale sanatoase.
Avantajele alimentatiei vegetariene:
O alimentatie echilibrata, 100% vegetariana, furnizeaza toti nutrientii necesari si in cantitatea necesara, cu o singura exceptie vitamina B12, care trebuie suplimentata in dietele strict vegetariene. Alimentatia vegetariana are urmatoarele avantaje:
- aport de proteine de cea mai buna calitate, cu toti aminoacizii esentiali (proteinele din leguminoase: fasole, soia, mazare, linte, bob, sunt foarte bine asimilate si folosite de organism)
- aport de grasimi de cea mai buna calitate: grasimi nesaturate din masline, nuci, alune, seminte, uleiuri vegetale
- lipsa completa a colesterolului (alimentele de origine vegetala nu contin colesterol), corpul isi poate asigura din resurse proprii necesarul de colesterol cu conditia expunerii pielii, zilnic la soare, timp de 15 minute
- lipsa grasimilor saturate, cu exceptia uleiului de palmier si de cocos
- aport crescut de vitamine si minerale din fructe, legume, leguminoase si cereale
- aport de glucide de calitate superioara din cereale si produse pe baza de cereale, din fructe si leguminoase
- aport crescut de fibre alimentare (nutrienti cu efecte deosebite, in special in ce priveste combaterea cancerului) prezente in legume, fructe, leguminoase si cereale
- prezenta in cantitate mare a compusilor fitochimici (sunt substante fara valoare nutritiva, care se gasesc in toate alimentele de origine vegetala, dar cu o actiune extraordinar de benefica in lupta impotriva bolilor.
Trebuie amintit ca soia, varza, nucile, rosiile, afinele, strugurii, broccoli, fulgii de ovaz, semintele macinate de in si portocalele sunt alimentele de prin rang in lupta impotriva bolilor, trebuind sa fie neaparat prezente in alimentatie. In ciuda prejudecatilor existente, vegetarienii nu sufera de lipsa de calciu din doua motive:
- printr-un meniu vegetarian variat, se asigura necesarul de Ca
- vegetarienii nu au asa mare nevoie de calciu ca nevegetarienii, deoarece calciul existent in organismul lor este mai bine utilizat. De asemenea vegetarienii nu sufera de lipsa de fier. Studiile au aratat prezenta anemiilor in aceiasi masura la vegetarieni ca si la nevegetarieni.
Se poate trai cu o asemenea alimentatie? Da, de fapt acesta este regimul alimentar pe care l-a avut Dumnezeu in vedere cand l-a creat pe om. Asadar, ar trebui sa tindem spre acesta cat de mult cu putinta. Dieta vegetariana are un rol important in regenerarea organismului. Medicina naturista chiar recomanda acest regim mai ales primavara si toamana. Scopul dietelor vegetariene este de a ajuta organismul sa elimine toxine. Dincolo de scopul depurativ, mai e si cel estetic, aceasta ajutandu-ne sa scapam si de kilogramele in plus. Regimul vegetarian a permis celor care l-au adoptat, o scadere substantiala a bolilor de inima, autoimune si a cancerului.
Cum se poate acest lucru in practica? Cum ne asiguram proteinele necesare?
Leguminoasele si in principal aceasta minune a naturii care este soia, ne ofera proteine de cea mai buna calitate si in cantitate mult mai mare decat proteinele din carne (soia contine in functie de soi 33-49% proteine iar carnea cel mult 22-24% proteine). In privinta proteinelor cred ca este un lucru discutabil, avand in vedere ca eu stiam ca cele mai multe proteine sunt continute in zer.
 Cerealele, pe care acest regim alimentar le recomanda si utilizeaza cu generozitate, contin de asemenea proteine valoroase, glucide si fibre alimentare. Uleiurile vegetale, grasimile din nuci (arahide, alune de padure) si din seminte constituite cel mai sanatos tip de grasimi de care putem beneficia. Cu intelepciune, cu chibzuinta, combinandu-le armonios in meniul de zi cu zi, acestea constituie hrana ideala pentru om.
Daca v-ati hotarat sa treceti la o alimentatie cat mai sanatoasa, este util sa cititi si cum sa treceti de la o alimentatie cu carne la cea ovo-lacto-vegetariana si apoi la cea vegetariana.
Ati putea adopta acest regim alimentar intreaga viata?

Comentarii