Socul - minunea pentru sanatate

In vremurile de aur ale bunicilor nostri, socul nu lipsea, ba chiar era plantat la iesirea din casa, ca sa le fie la indemana. Astazi a fost pus pe drumuri si il gasiti la marginea padurii, desi ar fi bine sa nu lipseasca din nici o gradina (cei care aveti gradini). Socul este o minune a naturii, toate partile sale: frunzele, florile, fructele, coaja si radacina avand puteri vindecatoare. Primavara, natura corpului omenesc incearca sa elimine toxinele care s-au acumulat peste iarna in organism.
Cine nu cunoaste starile astea, asa-numitele boli de primavara, ca anemia, diareea, colicile abdominale si stratul de grasimi acumulate asa de inestetic pe trup?
Cine vrea sa faca o cura de primavara, ca sa-si primeasca umorile si sangele in mod usor, natural, trebuie sa rupeti 6-8 frunze de soc, sa le taiati marunt, sa faceti un ceai cu o cana de apa lasata sa fiarba 10 minute. Se bea o cana dimineata pe stomacul gol cu o ora inainte de micul dejun. Acest ceai  de curatire a sangelui, asa de simplu de preparat, curata corpul asa de puternic, incat inlocuieste orice medicament. La fel ca primavara, aceasta cura poate fi facuta la toate trecerile dintre anotimpuri. Funzele uscate de soc au si ele acelasi efect. 
Si cine n-a auzit despre parfumatele flori de soc, cu care bunicile noastre preparau prajituri?
Ele se faceau primavara, cand socul era invelit in flori albe, si se spunea ca pazesc de raceli si de gripa. Florile de soc ar trebui si ele uscate si pastrate in cutii de carton pentru iarna. Iarna e lunga si pot exista cazuri in care acest leac, care ne face sa transpiram usor, sa ne fie de mare folos in caz de raceala si febra. Fructele, care la vreme de toamna se fierbeau si se mancau ca un terci, erau mult pretuite  de cei batrani pentru puterea lor de a curata sangele. Este bine sa se urmeze o cura de 2 saptamani cu boabe de soc. Cand boabele de soc sunt pregatite cu miere, dulceata care se obtine este foarte buna pentru oamenii care se misca putin, avand activitati sedentare. O lingura de terci de soc, amestecat intr-un pahar de apa, este o bautura minunata, care curata stomacul, creste debitul urinei si actioneaza benefic asupra rinichilor. Ceaiul facut din radacina de soc, elimina apa depusa in tesuturi si sporeste volumul.

Comentarii