Uleiurile vegetale si sanatatea

De la artrita pana la durerile menstruale, uleiurile vegetale pot ameliora si vindeca o serie intreaga se afectiuni. Faptul ca uleiul de masline intareste inima si reduce tensiunea arteriala nu mai reprezinta o noutate. Exista, insa, si alte uleiuri vegetale, carea actioneaza pozitiv asupra sanatatii noastre si care joaca un rol din ce in ce mai important in medicina. Acestea contin acizi grasi esentiali, vitamine de o insemnatate vitala si substante vegetale secundare. Dar iata un top al celor mai sanatoase uleiuri:
1. Ulei de chimen negru: impotriva astmului
Semintele de chimen negru erau apreciate deja in Egiptul antic pentru virtutile lor vindecatoare:
- intareste imunitatea
- dilata bronhiile
- ajuta la ameliorarea starii bolnavilor de astm.
Are un gust foarte intens si se gaseste la sticluta in plafare sau sub forma de capsule in farmacii.
2. Ulei de in: pentru articulatii
Valoarea lui consta in cele 90 de procente de acizi grasi nesaturati pe care-i contine. Este eficient in cazul infectiilor cronice, precum reumatismul si artrita. In plus, amelioreaza valorile colesterolului si protejeaza inima si arterele. Cel mai bine este sa alegeti uleiul proaspat, preparat de firmele romanesti.
3. Ulei de luminita-noptii: impotriva neurodermitei
Uleiul de luminita-noptii se gaseste in farmacie si vindeca pielea excesiv de uscata in cazul bolnavilor de neurodermita.
In acest top as mai adauga si uleiul esential de lavanda pe care eu il folosesc aproape la orice problema. Ma doare capul imi masez tamplele cu acest ulei, daca am vreun cos inflamat, aplic seara putin ulei de lavanda iar a doua zi abia-l mai vad, cand sunt racita fac inhalatii cu ulei de lavanda si chiar in problemele ginecologice este bun, bun la toate. Cand sunt stresata, fac o baie calda in care adaug si cateva picaturi de ulei de lavanda pentru a ma relaxa.
Recomandari pentru folosirea corecta a uleiurilor:
  • preferati uleiurile presate la rece, deoarece au cel mai ridicat continut de substante componente valoroase, care se pierd in mare parte in cazul uleiurilor industriale;
  • la racoare si intuneric, uleiurile rafinate pot fi pastrate intre 4-6 saptamani, iar cele presate la rece, intre 4-8 saptamani;
  • uleiul de in ramane proaspat doar 2-3 saptamani.
Ce uleiuri esentiale folositi si in ce scop?

Comentarii