Ce trebuie sa stiti despre zahar si inlocuitorii lui

Zaharul e carburantul numarul unu al organismelor vii. Fara el, n-am putea nici sa gandim, nici sa ne miscam. Insa consumul lui in forma rafinata s-a dovedit un pericol urias pentru sanatate. Zaharul are  la baza zaharoza, o molecula compusa din glucoza si fructoza. Glucoza se intalneste rar in stare naturala, in organism insa, in timpul digestiei, toate glucidele se transforma in glucoza. Glucoza se stocheaza sub forma de glicogen in ficat, in muschi si in rinichi, de unde, pe calea sangelui, alimenteaza organismul cu energie, ca miliardele de celule ale corpului sa poata functiona normal. Fructoza, care se regaseste in mod natural in fructe, in miere si in anumite legume dulci, se metabolizeaza in organism diferit de glucoza, cu efecte nocive mult mai rapide.
Organismul intra in stare de hiperglicemie, iar asta il obliga sa reactioneze, producand o cantitate enorma de insulina, ca sa permita celulelor sa asimileze rapid excesul. Excesul de zahar din sange, el se transforma in grasime, provocand in timp risc de obezitate si de boli cardiovasculare. Zaharul rafinat solicita ansamblul glandelor responsabile cu reglarea nivelului glicemiei (tiroida, pancreasul, suprarenalele), le hipersensibilizeaza si in timp le epuizeaza, facand sa se instaleze oboseala profunda, tulburarile de dispozitie si iritabilitatea. Specialistii in nutritie ne recomanda ca doar 5% din maximul de calorii zilnice ar trebui sa provina din consumul de zahar.
Sunt inlocuitorii o alternativa?
Fructoza industriala o gasim ascunsa in sucuri, deserturi, e un indulcitor ieftin, fabricat din porumb. Are o putere de indulcire mai ridicata decat a zaharului alb, dar cu un indice glicemic mult mai scazut si un metabolism specific care nu declanseaza productia de insulina. Motive pentru care, timp de multi ani, a fost recomandata diabeticilor. Insa consumatorii de fructoza iau in greutate repede si devin victime ale sindromului metabolic.
Siropul de agave 
In ultimii ani, rafturile magazinelor naturiste s-au umplut si la noi cu acest produs. Publicitatea excesiva a reusit sa convinga consumatorii ca are calitati nutritionale exceptionale, fiind un produs traditional mexican (nimic mai fals). Agavele sunt de fapt niste plante perene, cunoscute mai ales pentru fabricarea tequilei. Recent s-a descoperit ca din resturile care raman dupa fabricarea bauturii se fierb ramasitele, obtinandu-se astfel siropul de agave. Aproape la fel de bogat in calorii si foarte bogat in fructoza pura, care sfarseste prin a se depune ca grasime pe organele  interne.
Zaharul integral din trestie este sucul de trestie deshidratat. Are o culoare maronie, este asemanator cu zaharul brun, dar mai marunt si mai umed. Este de 50 de ori mai bogat in saruri minerale decat zaharul alb, protejeaza dintii si oasele, nu genereaza carii si fortifica sistemul nervos. Pe langa asta are si un gust foarte placut de caramel si lemn-dulce. In producerea lui n-a suferit transformari sau rafinari, a conservat, prin urmare, toate sarurile minerale, vitaminele si aminoacizii din trestie. Zaharul integral de trestie ramane insa tot un tip de zahar care trebuie consumat cu moderatie.
Xylitolul pur este cel mai dulce dintre substituentii zaharului, dar nu are gustul neplacut al multor indulcitori. Este ideal pentru diabetici, pentru igiena bucala, nu produce carii sau afte si este un excelent antibacterian. Poate fi folosit si in bauturi fierbinti, fara sa-si piarda calitatile.
Mierea
Puterea de indulcire a mierii, bogata in zaharuri rapide, se asociaza cu un mare aport de calorii insa atata timp cat este consumata cu moderatie nu reprezinta nici un pericol. Este singurul produs animal care contine absolut toti aminoacizii, toate mineralele si toate vitaminele necesare organismului uman.
Zaharina sodica
E prezenta in foarte multi indulcitori artificiali pe care ii gasim in supermarketuri sau in farmacii. Are valoare calorica zero si totusi s-a dovedit ca poate creste riscul obezitatii. Gustul ei dulce semnaleaza corpului ca va primi o mare cantitate de calorii, iar sistemul digestiv intra in alerta. Cum aceste calorii nu mai vin, corpul incepe sa devina rezistent la raspuns si sa lase si caloriile reale sa se instaleze sub forma de grasime. Este principiul multor indulcitori artificiali, care sunt acuzati si de aparitia alergiilor sau a cancerului. 
Chiar si cel mai utilizat de industria alimentara, aspartamul, se include pe lista indulcitorilor de evitat cu orice pret.

Comentarii