Dusul alternativ, perierea - efectul perierii si al dusurilor alternative

Dusul alternativ (preferatul meu) in sens restrans inseamna alternarea apei reci si calde in timpul dusului. Aplicatia externaa apei calde si reci ajuta la ingrijirea corpului, tratarea anumitor afectiuni, respectiv atenuarea anumitor simptome, este una dintre cele mai stravechi metode de tratament. A fost o metoda frecvent utilizata si in Roma antica. Preotul Kneipp a fost cel care a redescoperit aceasta metoda straveche, care de atunci se bucura de popularitate. La periere se utilizeaza o perie nu prea aspra, un burete aspru sau manusi de sisal (sisalul este o planta mexicana numita si Agave fourcroydes). Ambele metode protjeaza sanatatea pielii si a intregului organism, intaresc si fac mai rezistent organismul, protejand astfel impotriva bolilor.
Efectul perierii si al dusurilor alternative
Dusurile alternative si perierea sunt metode ingenioase si simple, cu ajutorul carora putem mari rezistenta organismului fata de boli. Pentru ca dusurile alternative sa isi faca efectul scontat, trebuie efectuate zilnic. Cel mai bine este sa se faca dimineata, asigurand astfel o circulatie sanguina corespunzatoare pentru intreaga zi. Aceasta metoda este recomandata persoanelor hipotensive, deoarece stimularea circulatiei duce si la cresterea tensiunii arteriale. Copiii mici si persoanele cu sistemul nervos vegetativ labil mai bine sa nu aplice aceasta metoda.
In cazul dusului alternativ incepem cu apa calda, apoi trecem la apa rece (e asemanator cu dusul suedez cum imi place mie sa-l mai numesc). Stimulul mecanic al jetului de apa este intensificat de stimulul alternarii de temperatura asupra pielii. Ca urmare a alternarii, capilarele mai intai se contracta apoi se dilata (gimnastica vasculara), intensificandu-se circulatia sangelui din piele. In general putem afirma ca dusurile alternative regulate tonifica organismul, sistemul nervos vegetativ, stimuleaza circulatia, influentand pozitiv metabolismul.
Daca ne masam pielea cu o  perie, va avea efect asupra intregului organism. Ca urmare a stimularii mecanice, circulatia capilarelor si vaselor limfatice se intensifica. Pielea elimina mai multa transpiratie, astfel metabolismul este mai intens, eliminandu-se o cantitate mare de toxine si reziduuri din organism. Pielea va deveni mai rezistenta fata de infectiile micotice si alte afectiuni cutanate, isi va indeplini mai bine sarcina de protectie impotriva microorganismelor. Operatiunea are si un efect cosmetic: celulele epiteliale moarte se desprind de pe piele, astfel pielea va deveni mai neteda si mai plina de vitalitate.
Realizarea dusurilor alternative si a perierii
Inepeti dusul cu apa de 40°C, dupa 3-5 minute aplicati apa rece timp de 10-20 secunde, apoi din nou apa calda. Aceasta se repeta de cateva ori. In vederea unui efect perfect, intotdeauna incheiati dusul cu apa rece. Dupa aceasta frecati intregul corp cu un prosop mai aspru, acesta stimuland si mai mult circulatia.
Dusurile cu apa rece se incep intotdeauna cu corpul cald, si temperatura incaperii trebuie sa fie placuta, temperata. Perierea corpului se poate efectua in cada, sub dus sau dupa dus, imbaiere, si pe corpul uscat. De fiecare data se incepe cu talpa piciorului drept, apoi prin miscari circulare se inainteaza in sus pe picior, in directia inimii. Apoi urmeaza mana dreapta si stanga, abdomenul, toracele si in final spatele.
Perierea este mai eficienta daca este realizata prin miscari circulare uniforme, fine, pe intreaga suprafata a corpului. Daca aveti posibilitatea, repetati de cateva ori pe saptamana, chiar zilnic.

Comentarii