Lumina solara, indispensabila pentru viata si pastrarea sanatatii

Soarele este sursa principala de energie pentru planeta noastra. Lumina solara este indispensabila pentru viata si pastrarea sanatatii. Datorita ei se produce in piele vitamina D. Radiatia ultravioleta a luminii solare lucreaza ca un dezinfectant capabil sa distruga numerosi germeni patogeni. Dar mai ales stimuleaza toate procesele vitale si tonifica organismul. Acolo unde patrunde soarele este viata si sanatate. S-a constatat ca in timpul iernii, cand sunt mai putine zile insorite, creste frecventa depresiilor nervoase. Expunerea la soare se face cu precautie datorita faptului ca patura de ozon, care acopera pamantul si care filtreaza razele solare, se afla in proces de subtiere. De aici rezulta o radiatie solara mai intensa, care este primita pe suprafata pamantului. Niciodata nu s-a recomandat sa petrecem ore intregi expunandu-ne corpul la soare, iar acum cu atat mai putin.
Dincolo de virtutile sale estetice, soarele este indispensabil supravietuirii fizice. Lumina si caldura lui sunt acelea care permit plantelor sa incolteasca, sa creasca, sa infloreasca, sa rodeasca si astfel sa fie asigurata hrana necesara animalelor si oamenilor. Lumina inseamna deci viata...Si pentru organismul omenesc razele soarelui au multe functii importante, printre care se numara si formarea vitaminei D, stimularea sistemului nervos si a glandelor endocrine, reglarea ritmurilor biologice, stimularea imunitatii. Razele UV au proprietatea de a distruge numeroase virusuri si bacterii. Camerele unde nu patrunde lumina, incaperile ale caror ferestre sunt acoperite cu draperii groase, jaluzele, perdele compacte, sunt un mediu prielnic dezvoltarii microbilor de tot felul, si in felul acesta sunt favorizate imbolnavirile. Daca doriti sa fiti sanatosi, lasati ca razele soarelui sa patrunda prin ferestrele deschise larg in locuinta voastra. E adevarat, s-ar putea ca unele lucruri din casa, mobilierul, covoarele s.a. sa se decoloreze putin, dar aceasta pierdere este incomparabila cu castigul pe care il veti avea in ce priveste sanatatea.
Expunerea exagerata la soare, poate avea ca urmare, datorita razelor UV (radiatii ultraviolete), arsuri uneori chiar foarte grave. Sau datorita razelor IR (radiatiile infrarosii), poate sa apara insolatia, o inflamatie a invelisurilor creierului, cu manifesatari si consecinte nu rareori foarte grave. In afara de aceste efecte imediate, expunerea abuziva la soare pe perioade mai indelungate de timp este corelata cu cancerul de piele sau in cel mai fericit caz, cu imbatranirea prematura a pielii.
Cercetarile arata ca pentru o persoana cu ten obisnuit sa obtina suficienta vitamina D, are nevoie in medie doar de 10-15 minute de expunere zilnica. Daca doriti sau sunteti nevoiti sa stati la soare mai mult timp, este indicat sa va protejati tegumentele purtand imbracaminte si respectiv, palarie adecvata. Este bine sa fim constienti de variatia cantitativa a luminii solare de la un anotimp la altul. In timpul verii, cand zilele sunt lungi, grija principala trebuie sa fie aceea de a ne proteja de expunere excesiva, de a evita arsurile atat de neplacute, ca sa nu mai vorbim de insolatie. Pe de alta parte, in timpul iernii, cand zilele sunt scurte si cerul e mai innorat, putini oameni ajung in mod spontan sa-si asigure o expunere minimala la atat de necesarele raze UV din spectrul solar. De aceea, pe durata anotimpului rece, trebuie acordata o mai mare atentie plimbarilor in aer liber in timpul zilei. Acest lucru trebuie avut in vedere cu atat mai mult cu cat, in unele zone intens industrializate, poluarea atmosferica poate determina o reducere de 30% sau chiar mai marcata a ultravioletelor din razele solare.
Iluminarea defectuoasa duce la scaderea capacitatii de munca fizica si intelectuala, la scaderea randamentului la invatatura si chiar la ingreunarea efectului terapeutic la bolnavii cu spitalizare indelungata.

Comentarii