Ce trebuie sa stiti inainte de a merge la nutritionist - diferenta dintre nutritionist si dietetician

S-a constatat ca dintre toti pacientii care apeleaza la centre de santate, nutritionisti: 60% apeleaza la serviciile acestora pentru a slabi, 20% din motiv de boala (cele mai frecvente afectiuni fiind obezitatea, diabetul, tulburarile circulatorii, hipotiroidiile) si doar 20% pentru a adapta un stil de viata mai sanatos. Pe de alta parte, pentru un volum imens de informatii si lipsa, in majoritatea cazurilor, a unei educatii biologice sau medicale, exista riscul de a percepe gresit datele prezentate. Prin urmare, apelul la diete "magice" cu rezultate garantate sau prescrierea propriilor reguli de urmat nu este indicat, deoarece alimentele, precum si medicamentele, sunt specifice fiecarui organism si exista riscul de a prescrie gresit reguli necesare propriului organism.
Este bine de stiut, inainte de a apela la orice sursa de informare sau nutritionist, ca greutatea corporala este un indicator foarte precis al starii de sanatate si al riscului de imbolnavire in viitor.Conform unor studii, tesutul adipos (grasimea) trebuie sa reprezinte in mod normal intre 10-18% din totalul greutatii corporale la barbati si intre 18-25% la femei. Ceea ce trece de aceste se numeste supraponderabilitate, chiar daca greutatea propriu-zisa poate fi in limitele normale.
Exista numeroase lucrari, publicatii, norme stiintifice care fac referire la necesarul zilnic recomandat prin specificarea cantitatilor de vitamine, minerale si macronutrienti pe care organismul trebuie sa le primeasca zilnic pentru a nu se imbolnavi. Dar aici revenim la rolul unui nutritionist, de fapt specialistul in elaborarea necesarului zilnic recomandat, aferent fiecarei persoane si in functie de starea de sanatate a acesteia. Din pacate, niciun nutritionist nu cunoaste diete magice si foarte eficiente. El pur si simplu va elabora un program adecvat necesitatilor organismului nostru si efectele acelui program depind extrem de mult de vointa si stilul nostru de viata.
Nutritionistul este expertul care rezolva diferitele probleme cu privire la o nutritie sanatoasa. Acesta lucreaza in general in servicii de sanatate publica, unde colaboreaza cu medici specialisti pentru asigurarea unei nutritii echilibrate si curative in conformitate cu ultimile descoperiri medicale in acest domeniu. Munca este extrem de apropiata de cea a dieteticianului, iar cele doua roluri se pot suprapune foarte usor.
 Diferenta fundamentata dintre nutritionist si dietetician este aceea ca nutritionistul se ocupa in special de oameni si grupuri de oameni sanatosi, pentru a preveni bolile (hipertensiunea, diabetul, obezitatea...), in timp ce dieteticianul isi focalizeaza munca pe activitati curative pentru persoanele care sufera deja de probleme legate de dieta sau care pot fi ajutati prin recomandarea unei anumite diete.

Comentarii