Cauzele psihologice care stau la baza candidozei cronice sau recidivante

De obicei, declansarea candidozei tine de un factor fizic cum ar fi tratamentul cu antibiotice, administrarea de anticonceptionale sau intrarea in contact cu o tulpina agresiva a acestui fung. Cronicizarea acestei boli si recidivele sale insa tin, in cazul in care nu exista alte afectiuni (de exemplu infectia cu HIV), de factori psihologici. Ca urmare, vindecarea candidozei va fi accelerata mult si va fi mai stabila atunci cand persoana in cauza reuseste sa se armonizeze din punct de vedere emotional. Iata care sunt cele patru tipuri de emotii care cronicizeaza si fac sa recidiveze candidoza:
1. Furia produce recidive ale candidozei care apar foarte brusc. Sunt insotite de senzatii intense de usturime si de descuamari puternice ale mucoaselor. Pe masura ce reusim sa ne calmam, sa realizam cauzele care au condus la aparitia furiei, candidoza se va ameliora, ajungand in final sa dispara complet. Evitarea rcidivelor va necesita insa gasirea unor metode eficiente de relaxare si de prevenire a acceselor de furie.
2. Gelozia este un sentiment normal, la fel ca iubirea, supararea si furia, dar care scapat de sub control produce multe dezastre psihice si apoi sociale. Produce de asemenea manifestari extrem de agresive ale candidozei, care vor fi resimtite predominant la nivel genital. Din pacate, in masura in care gelozia este cronicizata, si candidoza va persista la fel de mult. Pentru a ne putea vindeca de candidoza si de gelozie, este necesar sa constientizam ca stima, increderea, aprecierea fata de propria noastra persoana nu depind de fidelitatea sau infidelitatea partenerului, nici macar de atentia pe care acesta ne-o acorda sau nu. Pe masura ce sunt consolidate increderea si respectul sincer fata de propria persoana, perturbarile emotionale specifice geloziei, dar si candidoza se vor ameliora.
3. Anxietatea, adica starile de teama fara motiv aparent produc adesea candidoza cu localizare digestiva sau bucala. Infectia fungica este greu de tinut sub control, cata vreme instabilitatea emotionala persista, dar se va ameliora rapid, pe masura ce persoana in cauza isi regaseste echilibrul interior. Pentru echilibrarea persoanelor anxioase sunt necesare relaxarea si somnul suficient care poate fi indus si de remedii cum ar fi extractul de passiflora sau valeriana, detensionarea in natura, efortul fizic facut sistematic si autosugestia pozitiva.
4. Depresia are adesea drept consecinta o scadere a imunitatii generale, un fond pe care Candida profileaza puternic la toate nivelele, candidoza ajungand sa se extinda la nivelul tubului digestiv, la nivel genital si chiar al cailor respiratorii, putandu-se ajunge astfel, la forme foarte periculoase ale acestei afectiuni. Pe langa tratamentul specific al acestei boli, este necesar ca pacientul sa-si regaseasca optimismul si tonusul interior, pentru a-si trezi sursele de autovindecare. De mare ajutor in depasirea depresiei cronicizate sunt baile de soare, efortul fizic facut in natura, actiunile altruiste si caritabile. De asemenea, in depasirea tuturor acestor probleme psiho-emotionale o eficienta uimitoare o are rugaciunea facuta sistematic si din suflet. Daca toate acestea nu va ajuta, atunci cel mai bine ar fi sa apelati la ajutorul unui psihoterapeut, deoarece depresia este o boala grava si peste cativa ani va ajunge sa fie pe primul loc in top, luand locul problemelor cardiace. Depresia nu trebuie ignorata, pentru ca fara tratament nu se va vindeca de la sine (netratata depresia declanseaza multe boli) si va evolua in asa fel incat va duce la sinucidere, distrugand rationalitatea persoanei (depresia nu este un viciu sau o slabiciune).

Comentarii