Ulcerul peptic si regulile pe care trebuie sa le respectati - remedii

Milioane de oameni din intreaga lume, multi dintre ei din ce in ce mai tineri, sufera, mai ales primavara si toamna, de dureri in piept, senzatie de intepatura sau apasare, crampe si arsuri (principalele simptome ale bolii). In anotimpurile de trecere, organismul e mai vulnerabil si ulcerul se acutizeaza. Ulcerul apare la nivel digestiv, dar nu se incadreaza in categoria acelor boli care apar pe fondul unei alimentatii necorespunzatoare. Este favorizat de hrana nepotrivita, la ore neregulate dar si de starea de oboseala fizica si psihica, de incordarile nervoase, de starile emotive, precum si de dereglarile sistemului neurovegetativ.
Odata instalata, afectiunea isi gaseste vindecarea prin tratament medicamentos, insa in lipsa unei diete adecvate, poate recidiva, evoluand spre complicatii. Iata ce trebuie sa faceti pentru a atenua simptomele ulcerului:
1. Adoptati un regim alimentar echilibrat - evitati mesele copioase si mancati putin si des (5-6 mese pe zi) pentru a preveni atacul acizilor digestivi asupra peretilor stomacului. Sa mancati alimente complete, bogate in fibre, evitand mancarurile grele, grase si condimentate. Nu mancati repede, mestecati bine alimentele si evitati sa inghititi aer o data cu mancarea si nu beti multe lichide in timp ce mancati.
2. Alimentatia voastra trebuie sa contina glucide si proteine si cantitati mai mici de grasimi. Glucidele bune sunt fructele, legumele si cereale. Proteinele trebuie sa insemne branzeturi degresate, oua moi, cantitati mici de carne. Grasimile bune le gasiti in peste si ulei de masline.
3. Mesele trebuie sa fie compuse din multe legume (ciorbe de carne degresate dar cu legume, supe-creme, piureuri de legume). Gustarile sa fie compuse din sucuri de legume sau fructe.
4. Beti suficient de multe lichide pe baza de apa pentru a va potoli setea, pentru a preveni constipatia si pentru ca urina sa fie deschisa la culoare (acest obicei favorizeaza digestia).
5. Evitati alimentele picante, piperul, chili, cofeina (toate irita stomacul si stimuleaza productia de acizi).
6. Includeti mierea la aproape fiecare masa, fiindca va ajuta sa va intariti sistemul imunitar. Mierea are efect antibacterian, antiinflamator si de regenerare a tesuturilor.
7. Evitati dulciurile concetrate, compoturile de fructe, fructele crude (doar fierte sau conservate, bine coapte si fara samburi sau coaja) si cartofii (toate baloneaza).
8. Dupa masa, tineti pe abdomen o compresa calduta pentru a alina durerea (din faina de porumb amestecata cu apa calda).
9. Odihniti-va o jumatate de ora dupa masa si respectati cele 8 ore de somn pentru a va recupera.
10. Va puteti vindeca de ulcerul peptic dureros, mancand zilnic o portie de varza cruda. Acest aliment captuseste stomacul si tubul digestiv cu un invelis protector.
Faceti tot ce puteti pentru  a reduce stresul inutil si rezervati-va suficient timp pentru somn si exercitii fizice. Cand sunteti stresat, nivelul in sange al hormonilor stimulatori de tipul adrenalinei creste si produce contractarea peretilor stomacului si ai intestinului, dand senzatia de "nod in stomac" sau chiar de durere

Comentarii