Alimente-medicament pentru bolile copilariei

Bolile copilariei sunt cauzate in cea mai mare parte de virusuri, asa cum se intampla in cazul varicelei, al pojarului, al rubeolei si al oreionului, dar si de unele bacterii, cum este cazul scarlatinei. Aceste boli sunt foarte contagioase si se produc in urma contactului apropiat cu alta persoana infectata, prin folosirea in comun a obiectelor contaminate, precum si prin raspandirea particulelor din saliva si mucus, atunci cand persoanele infectate tusesc sau stranuta. Cele mai multe dintre bolile copilariei se trateaza la domiciliu. Numai pacientii copii si adulti cu forme grave sau cu complicatii sunt internati si tratati in spitalele de boli infectioase.
La domiciliu, regimul alimentar va fi astfel adaptat incat sa optimizeze capacitatea sistemului imunitar al copilului de a lupta cu microorganismele care produc bolile copilariei, precum si pentru a preveni eventualele complicatii. Vor fi preferate alimentele simple, obtinute din agricultura ecologica sau in gospodariile taranesti. Este esential ca alimentele sa fie proaspete, sa nu contina pesticide si alte substante chimice, care de multe ori sunt mult mai periculoase pentru sanatatea copilului decat boala in sine. Deci, alimentatia copilului trebuie sa contina in mod special urmatoarele alimente:
1. Galbenus de ou - contine aminoacizii esentiali necesari sistemului imunitar si al organismului, pentru a face fata infectiilor de tot felul. De asemenea, galbenusul este foarte bogat in fier, foarte important la copii pentru respiratia celulara, si in vitamina D, necesara proceselor de crestere, care pot fi perturbate de bolile copilariei.
2. Supa-crema de radacinoase - de morcov, patrunjel, telina, pastarnac, sfecla rosie, fiind mancarurile cel mai usor de asimilat, care trebuie folosite nu doar atunci cand se face diversificarea alimentatiei bebelusilor, ci si la copiii bolnavi sau in convalescenta. Reprezinta surse importante pentru ca aduc in corp un plus de energie, fara a-l ingreuna, si pentru ca ajuta la hidratare. Se recomanda ca supele sa se consume cat mai calde, de mai multe ori pe zi, pentru a ajuta organismul sa se regenereze rapid.
3. Cereale integrale - sunt usor digerabile, nu incarca organismul cu toxine, contin vitamine, in special din complexul B, care intaresc apararea organismului.
4. Sucuri proaspete de fructe - de mere, portocale, mandarine, pere, struguri, rodii, pentru a ajuta organismul sa lupte cu boala, datorita aportului lor de vitamine si de zaharuri usor asimilabile.
5. Oleaginoasele - se consuma doar cele despre care suntem siguri ca nu produc alergie copilului. Oleaginoasele cele mai eficiente sunt nucile, migdalele, alunele, arahidele, semintele de floarea-soarelui, semintele de dovleac, care se consuma neprajite. Ele sunt foarte puternice din punct de vedere caloric, ajutand copiii slabiti sa ia in greutate, fara a le deprima imunitatea, ci din contra, ajutand la intarirea apararii organismului.

Comentarii