Salcia, aspirina naturala - remedii pentru sanatate

Frumoasa si aparent visatoare, salcia este unul dintre copacii folositi cu succes in silvoterapie (terapie cu arbori). Energia pozitiva degajata de salcie este capabila sa refaca organismul, sa alunge migrenele si sa relaxeze. In preajma salciei, trec senzatiile de furie si oboseala. Salcia este in repaus intre orele 1:00 - 2:00 si iar in activitate maxima intre 17:00 si 20:00.
Coaja de pe ramurile crude ale salciei, dar si scoarta exemplarelor mai tinere sunt folosite de mii de ani in tratarea durerilor de tot felul, intrucat contin o substanta numita salicozida, care se descompune in organism, rezultand acid salicilic, adica aspirina naturala. Contine si amidon, proteine, lipide, tanin, rezine, celuloza, substante minerale, glicozide fenolice, vitamine. 
Salcia este recunoscuta pentru alungarea durerilor, de orice natura ar fi ele. Are efecte tonice, antiseptice, antiinflamatoare, tonice, sedative, astringente, antitermice, antireumatice. Iata sub ce forma o preparam si pentru ce afectiuni este buna:
1. Infuzie: doua linguri cu planta la 250 ml de apa clocotita. Se iau cate 2-3 linguri pe zi. 
Infuzia este leac pentru raceli, gripe, reumatisme (are efect astringent, antifebril si antireumatic). Sub forma de bai locale, trateaza hemoroizii.
2. Decoct: doua linguri de coaja uscata si macinata la o cana cu apa, lasat la fiert 20-30 de minute. Se iau cate 3 linguri pe zi.
Decoctul este leac pentru febra, nevralgii, reumatism, guta si ulceratii gastrice. Datorita proprietatilor sedative, alunga insomnia. Sub forma de gargara, trateaza halena, faringitele si stomatitele.
3. Pulbere: se poate prepara din coaja bine uscata si macinata de doua ori in rasnita de cafea.
Pulberea poate fi folosita ca leac pentru migrene, angoase, depresie, dismenoree, cate 3 grame pe zi.
4. Comprese: 4 linguri cu planta la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 5 minute la infuzat, apoi se pune pe tampoane sterile si se spala locul afectat.
Compresele sunt indicate in ulceratii ale pielii si rani.
Contraindicatii: in caz de boli renale, astm bronsic, dermatite de contact. Supradozajul provoaca toxiinfectii, de aceea este bine sa urmariti exact retetele si modul de administrare.

Comentarii