Baie terapeutica din plante medicinale

Inca din Roma antica se presarau plante in apa pregatita pentru baie, cu scopul de a le intari efectul. Ce poate fi mai imbietor, decat sa te deconectezi, stand in cada, in special cand afara e iarna si frig? Combinati placutul cu utilul si folositi adaosuri pentru baie pe baza de plante si veti aduce numai beneficii sanatatii. Iata care sunt plantele cu efect terapeutic pentru o stare generala mai buna:
1. Coada-calului
Continutul bogat de potasiu produce o relaxare generala si de asemenea reduce suferintele reumatice. Siliciul prezent in coada-calului sporeste fermitatea tesutului conjunctiv si a pielii. Puneti 100 g de planta intr-un litru de apa rece si lasati-o la macerat peste noapte. Strecurati maceratul si intrebuintati-l ca adaos pentru baie.
Sau pentru durerile reumatice mai stiu o metoda de la bunica mea: cataplasma cu coada-calului. Pentru aceasta trebuie sa umpleti un vas pe jumatate cu apa, deasupra ei puneti o strecuratoare si in strecuratoare puneti planta de coada-calului invelita intr-o batista si acoperiti cu un capac. Lasati pe foc pana incepe apa sa fiarba, apoi luati rapid cataplasma si puneti-o pe locul problema (insa aveti grija sa nu fie foarte fierbinte). Repetati procedeul in fiecare zi timp de o luna, de preferabil a se pune cataplasma de seara pana dimineata.
2. Coada-soricelului
Datorita unei substante cu efect antiinflamator, numita camazulen, coada-soricelului amelioreaza afectiunile cutanate si favorizeaza cicatrizarea ranilor. Alte substante cu actiune antibacteriana, impreuna cu unele principii amare, elimina spasmele (utila pentru femeile care sufera din pricina sindromului premenstrual). Nu este insa un remediu potrivit pentru persoanele alergice la plantele din familia compozee. Pentru o baie de sezut, cu durata de 20 minute, se pun in apa 150 g de coada-soricelului.
3. Coaja de stejar
Acidul tanic continut in ea are actiune astringenta si antiinflamatoare, ceea ce grabeste vindecarea ranilor, eczemelor si calmeaza mucoasele iritate. Puneti 5 g intr-un litru de apa, asteptati sa infuzeze 20 de minute, apoi strecurati si turnati lichidul in apa de baie.
4. Flori de fan
Principiile active din ierburile uscate, cum ar fi pirul, iarba-vantului, vitelarul si golomatul, activeaza circulatia, calmeaza durerile si previn raceala. In 3-4 litri de apa rece puneti 500 g flori de fan si lasati-le sa stea 30 de minute. Dupa aceea strecurati si amestecati in apa de baie. Insa nu se recomanda alergicilor.
5. Lavanda
Imbunatateste somnul, elimina spasmele si face bine pielii. La un litru de apa se adauga 100 g de flori, care se lasa sa dea intr-un clocot, apoi dati vasul deoparte si lasati sa infuzeze 15 minute. Dupa care strecurati si turnati infuzia in apa de baie.
6. Rozmarin
Aceasta planta intareste nervii si sistemul circulator. Actiunea ei stimulativa se datoreaza uleiurilor eterice, flavonelor si tanantilor. Puneti 50 g de rozmarin intr-un litru de apa, incalziti-l pana la fierbere, apoi dati oala deoparte, acoperiti si lasati sa infuzeze 20 de minute. Dupa care strecurati si adaugati infuzia in apa din cada.

Comentarii