Smochinele sunt ideale pentru intreg organismul - tratamente interne si externe

Folosite atat ca aliment cat si ca medicamente, smochinele au strabatut cu brio istoria, ajungand in zilele noastre, dupa ce i-au fermecat, la randul lor, pe greci si pe romani. Si dacii au cunoscut smochinul, adus in nordul Dunarii de romani, dar popularitatea roadelor sale se datoreaza turcilor, care le numeau "fructele lui Allah". Dar, in ciuda prezentei sale in Carpati inca din Antichitate, planta n-a prins la noi decat in mica masura (de-a lungul Dunarii), asa ca smochinele din comert sunt majoritar importate. 
Fructele smochinului contin zahar invertit, mucilagii, vitaminele A, B si C, hidrati de carbon, mult potasiu, calciu si fosfor. Iata cateva tratamente cu smochine:

1. Constipatie
Ingrediente:
- 500 ml lapte
- 12 stafide
- 4 smochine proaspete.
Mod de preparare si administrare:
Smochinele se spala, se taie in patru si se pun la fiert in lapte, impreuna cu stafidele, timp de 15 minute. Se bea cate o cana dimineata pe stomacul gol.
Intr-un borcan de sticla de 500 g se pun alternativ un strat de smochine si un strat de prune uscate taiate bucati mai mici, pana se umple. Se toarna deasupra apa si se tine borcanul la frigider. In fiecare dimineata se consuma 2 lingurite de fructe amestecat cu iaurt.
2. Pentru oboseala si astenie nervoasa se consuma smochine de 3 ori pe zi, intre mesele principale.
3. Bronsite, laringite, stari de raceala si gripa

  • Sirop: se fierb pe baie de aburi 500 g de smochine intr-un litru de apa, pana ce lichidul se reduce la jumatate. Dupa care se strecoara, se adauga 250 g miere de albine si se ia cate o lingurita de 2-3 ori pe zi.
  • Se fierb 150 g de smochine in jumatate de litru de apa timp de 15 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
4. Dureri de gat, amigdalita - se taie 4 smochine marunt, se fierb in 500 ml apa si se lasa sa se raceasca. Se strecoara lichidul, se incalzeste din nou si se face gargara cat mai calda cu putinta. Fructele fierte sepot consuma ca atare sau se amesteca in iaurt ca desert, adaugand si cateva stafide.

5. Arsuri, furuncule - se pun la fiert smochine, in functie de marimea locului tratat, iar atunci cand se inmoaie, se taie in doua si se aplica pe locul cu probleme.

Comentarii