Importanta timpului liber si a concediului - relatiile dintre munca si timpul liber
Daca vorbim despre timp liber, concediu, ne gandim la calatorii, mult somn si faptul ca in sfarsit putem face ceea ce ne dorim. Astfel, timpul liber si concediul este partea timpului ramas dupa serviciu, dupa indeplinirea obligatiunilor. Timpul liber dorim sa il petrecem odihnidu-ne, relaxandu-ne, impreuna cu familia, prietenii, infrumusetand locuinta. In acest timp scopul principal este sa ne tinem departe de munca, ceea ce adesea este chiar foarte util in vederea asigurarii echilibrului psihic. Totodata insa multi oameni simt ca in timpul ce incearca sa-si petreaca timpul liber, se aduna tot mai multe sarcini, si din cauza acestui sentiment apasator nu se pot bucura de relaxare. Astfel devin incapabili sa se dedice odihnei.
Cu cat mai putin satisfacut este cineva de munca sa, cu atat mai mult va simti ca nu presteaza o activitate corespunzatoare abilitatilor, asteptarilor sale si cu atat mai important va fi pentru el timpul liber, cele doua faze vor fi foarte delimitate, deoarece persoana in cauza nu isi doreste petrecerea timpului liber conform indicatiilor impuse.
De cand exista timp liber si concediu?
Timpul liber si concediul in acceptiunea lor actuala au inceput odata cu industrializarea. Anterior, durata de lucru era determinata de ritmul zilnic si anual firesc, respectiv sarbatorile religioase. De regula, locul prestarii activitatii coincidea cu domiciliul. Aceasta unitate si dependenta totala de boier nu permitea delimitarea muncii de timpul liber. Odata cu industrializarea, in foarte multe cazuri munca presupunea 6 zile, circa 80 de ore de munca pe saptamana, iar putinul timp ramas era folosit pentru odihna fizica. Odata cu organizarea clasei muncitoare, incetul cu incetul, pas cu pas s-a reusit reducerea timpului de lucru si obtinerea concediului efectiv.
Relatiile dintre munca si timpul liber | Folosirea rationala a timpului liber si a concediului
Munca si timpul liber sunt strans legate. Daca de exemplu in timpul concediului dorim sa calatorim undeva, banii necesari ii asiguram prin munca. Cine nu are loc de munca, in mod fortat dispune de mult timp liber pe care insa nu il poate utiliza dupa cum vrea, deoarece financiar nu isi permite acest lucru. Cine insa lucreaza mult, probabil castiga mult, insa de abia are timp sa isi cheltuie banii in timpul liber sau in concediu.
Nu intotdeauna ne putem gestiona timpul liber in asa fel incat sa scapam de toate sarcinile. Acest lucru este valabil atat in cazul gospodariei, familiei cat si in calitate de membru al unei organizatii. Cu cat mai multe sarcini solicita o activitate din timpul liber, cu atat mai mult ne dorim lipsa de activitate.
Ne putem petrece timpul liber si concediul in foarte multe feluri, fiecare avem preferinte, distractii diferite. In timp ce unii se bucura daca stau pe malul apei si fac plaja timp de 3 saptamani, altii prefera aventurile, s-ar plictisi de moarte in aceste conditii. Nu merita calificat nici un comportament, deoarece esenta este ca omul sa se odihneasca, sa se relaxeze, iar acest lucru poate imbraca diverse forme. Este important ca timpul liber sa fie in echilibru cu activitatea saptamanala obisnuita. In acest fel putem asigura echilibrul fizic si psihic, deoarece in acest mod putem preveni afectiunile psihosomatice. Persoanele care presteaza activitati intelectuale solicitante ar face bine ca in timpul liber, pentru a contracara efectele activitatii, sa faca sport, miscare, sa iasa la aer. Persoanele cu activitate plictisitoare, monotona au nevoie de experiente psihice palpitante, de o carte, un joc bun, un schimb de experiente.
Comentarii
Trimiteți un comentariu