Dieta Ornish opreste evolutia unor boli grave

Medicul american Dean Ornish (autorul unor studii revolutionare despre legatura dintre stilul  de viata, alimentatie si bolile cardiovasculare) a creat dieta care ii poarta numele pentru a opri evolutia bolilor de inima si a cancerului si pentru a le trata fara interventie chirurgicala. Dieta, care se bazeaza pe consumul unor alimente sanatoase si bogate in fibre, a dus la imbunatatirea sanatatii, in unele cazuri chiar la vindecare si la scaderea in greutate a celor care au urmat-o. 
Dieta Ornish pune accent pe selectarea alimentelor, si nu pe limitarea cantitatii lor, pe consumul in special de legume si fructe, pe reducerea grasimilor, a zaharului si a carnii. Este recomandat uleiul de peste, in cantitati mici, pentru efectele sale de exceptie asupra sanatatii sistemului cardiovascular. 
Dieta Ornish se bazeaza pe trei grupe de alimente:
1. Alimente din care puteti manca oricat si oricand va este foame: legume, leguminoase si fructe, de preferat proaspete, cereale integrale, produse din cereale integrale, ceai de plante, ceai de fructe, ceai verde.
2. Alimente din care mancati cu moderatie: lactate si branzeturi degresate, peste, albus de ou, migdale, nuci, alune, arahide, seminte de dovleac, de floarea-soarelui, toate crude si fara sare, ulei de masline, de rapita, de seminte de in, de floarea-soarelui, ciocolata neagra, gem fara zahar, ceai negru si cafea decofeinizata.
3. Alimente pe care sa le evitati:
- orice fel de carne
- mezeluri din carne de vita, porc, pui
- produse lactate grase
- paine alba
- produse din faina alba
- paste
- zahar si produse cu mult zahar
- alcool
- margarina
- ulei de nuca de cocos
- ulei de palmier.

Voi ati urmat aceasta dieta? Cum v-a influentat starea de sanatate?

Comentarii