Soarele pe post de tratament - ce afectiuni trateaza sau previne?
In ultimii ani, medicii ne-au tot avertizat ca expunerea abuziva la soare creste riscul de cancer de piele, insa in unele cazuri razele lui pot fi de mare folos. In plus, expunerea moderata la soare, insotita de o protectie adecvata, poate chiar sa reduca riscul mai multor tipuri de cancer. Sub actiunea soarelui, in organism se produce o cantitate importanta de vitamina D ce ajuta la intarirea imunitatii. Lumina soarelui stimuleaza productia de celule albe, implicate si ele in lupta contra infectiilor si care sustin sistemul imunitar. Daca medicul v-a dat unda verde sa va expuneti la soare, iata ce puteti trata ori sa tineti la distanta cu baile de soare:
Diminuati durerile articulare
Chiar daca nu scapati de ele doar stand la plaja, soarele incalzeste muschii, le reduce rigiditatea, diminueaza inflamatia si astfel scad presiunea pe articulatii si durerea.
Preveniti diabetul
Vitamina D, importanta in fixarea calciului in oase si pentru imunitate, ajuta si la prevenirea aparitiei diabetului. Studiile au aratat ca persoanele cu un nivel normal de vitamina D au un risc scazut de a dezvolta aceasta boala, pe cand cele cu deficit de vitamina D sunt predispuse sa dezvolte diabet de tip II.
Imbunatateste fertilitatea
Soarele stimuleaza fertilitatea, dar contribuie si prin alt mecanism la cresterea ei: reduce nivelul de melatonina, hormon care in mod obisnuit o micsoreaza, asa ca aveti mai multe sanse sa concepeti un copil intr-un concediu la mare. Studiile au aratat ca femeile sunt mai fertile in tarile cu mai mult soare. De fapt, s-a constatat ca femeile care se expun la soare mai putin de o ora pe zi pot intra mai repede la menopauza chiar si cu 7-9 ani. Lumina soarelui stimuleaza si nivelul de testosteron.
Reduceti problemele pielii
Psoriazisul, acneea (nu foarte grava) si eczemele sunt aproape nimicite de soare. Expunerea regulata si controlata la soare face minuni in astfel de conditii. Se recomanda bai de soare de cel putin 30 de minute pe zonele afectate, protejate cu creme UV.
Calmati bolile inflamatorii intestinale
S-a constatat ca persoanele care sufera de boala Crohn sau alte afectiuni inflamatorii intestinale au un nivel scazut de vitamina D, iar soarele este cea mai buna metoda sa cresteti acest nivel.
Slabiti mai usor
Tot soarele ne ajuta sa crestem nivelul de serotonina, cea care ne face sa ne simtim mai fericiti si care suprima pofta de mancare. Tocmai de aceea vara, cand e cald, avem tendinta sa mancam mai putin. Un mic truc ar fi sa nu luati masa in restaurante cu aer conditionat, ci pe terase acoperite, dar unde aerul este mai cald.
Comentarii
Trimiteți un comentariu