Cum va protejati plamanii in anotimpul cald

Vremea caniculara impreuna cu umiditatea sau praful fac ca aerul sa devina irespirabil, inrautatind suferintele pulmonare. Principalii factori de risc pentru boli pulmonare pe parcursul verii sunt expunerea improprie la aer conditionat, alergenii de tip polenuri, deshidratarea, eventual vacanta in tari cu boli infectioase ce pot afecta plamanii. Daca ati observat ca vara raciti mai des sau faceti sinuzite ori rinite mai frecvent decat in alte perioade ale anului sau ati fost intr-o vacanta intr-un loc nou, la tara sau intr-o zona exotica, ar fi utila o vizita la medicul alergolog. Hidratarea corespunzatoare este o masura obligatorie pe timpul verii pentru prevenirea multor probleme de sanatate.
Deshidratarea poate produce uscarea mucoasei respiratorii care pe langa disconfort, favorizeaza instalarea infectiilor virale.
Cand aveti plamanii sensibili, e nevoie de ceva efort pentru a combate stresul oxidativ asociat cu temperaturi mari si aer poluat. Asadar inarmati-va cu provizii pentru a reduce riscul de complicatii pulmonare. Iar daca va hraniti adecvat, nici nu veti simti nevoia de ciugulit nesanatos intre mese. 
Prietenul care poate deveni dusman
E vorba de aerul conditionat, care folosit intens pe timp de vara, acesta poate face mai mult rau decat bine si in loc sa va racoreasca, va imbolnaveste sau va agraveaza problema respiratorie si trezeste la viata astmul si alergiile sezoniere. De ce? Fiindca in filtrele sale se cuibaresc praf, bacterii si diverse microorganisme care alimenteaza rinitele alergice, sinuzitele, crizele de astm, otita si pot da chiar pneumonii. Solutia este sa schimbati filtrele in sezonul de varf, sa le spalati saptamanal pe perioada verii si sa nu folositi aerul conditionat mai mult de cateva ore pe zi, si reglati-i temperatura cu doar 10 grade sub cea de afara.
Folositi usturoi rozmarin si cimbru
Usturoiul si rozmarinul sunt folosite de sute de ani in tratarea afectiunilor, si plamanii beneficiaza de virtutile lor terapeutice.
 Usturoiul este folosit in atenuarea crizelor de astm, imbunatateste circulatia si este benefic pentru raspandirea oxigenului in intregul organism. 
Rozmarinul contribuie la buna functionare a sistemului circulator, fluidifica caile respiratorii si curata plamanii. Este folosit cu succes in astm, bronsita, dar si pentru purificarea aerului in casa, fiindca absoarbe eficient toxinele.
Cimbrul este, de asemenea, una dintre cele mai folosite plante in afectiuni respiratorii, combate congestia, inlatura tusea si usureaza respiratia.
Reguli pentru protectia plamanilor pe canicula:
- nu iesiti in oras la orele cele mai fierbinti (intre 12 - 17)
- evitati activitatile fizice in exces, insa daca sunteti o fire mai activa, alegeti sfarsitul zilei, cand e mai racoare
- tineti ferestrele inchise daca in interior e mai rece, spre seara le puteti deschide daca afara s-a racorit
- faceti dusuri sau bai reci si stropiti-va cu apa rece pe tot parcursul zilei
- asigurati-va ca beti regulat apa sau suc de fructe (evitati alcoolul, ceaiul sau cafeaua)
- imbracati-va cu haine comode si nu uitati de palarie (luati la voi medicamentele de care aveti nevoie)
- razele soarelui interactioneaza cu poluantii din atmosfera, formand gaze toxice pentru plamani (deci stati cat mai mult in aer curat).

Comentarii