Alternative la chipsuri si alcool - mancare usoara pentru o viata lunga

Pe termen lung, serile confortabile petrecute in fata televizorului alaturi de chipsuri si bauturi alcoolice ne fac mai putin fericiti. Orele petrecute pe canapea concentreaza un numar foarte mare de calorii. Aproximativ 100 g de chipsuri inseamna 550 de calorii, iar alcoolul este si el hipercaloric. De exemplu o Caipirinha (un cocktail renumit din Brazilia) are 350 de calorii. Un adult poate consuma astfel intr-un timp foarte scurt si fara sa fie constient de asta, aproape jumatate din doza calorica zilnica. Insa si aici exista alternative. Dipurile delicioase cu legume crude, briose cu verdeata, gustari light si numeroase bauturi din fructe, sunt cei mai buni prieteni pentru serile relaxante petrecute la televizor.
Sa nu uitam lichidele! Consumul adecvat de lichide este esential pentru starea de bine fizica si mentala si pentru detoxifierea organismului. Se recomanda consumul zilnic a 1,5 - 2 litri de lichide. Ideale pentru a reumple rezervele de apa si de minerale ale organismului sunt apa minerala, sucurile de fructe preparate in casa si diluate (de exemplu 1/3 suc si 2/3 apa) si ceaiurile de fructe sau de plante medicinale, consumate desigur neindulcite cu zahar ci cu miere sau extract de stevie (un indulcitor natural extrem de dulce ce poate inlocui zaharul cu usurinta). Insa aveti grija sa nu beti multe lichide foarte reci, deoarece acestea pot afecta stomacul. Daca nu puteti consuma atat de multe lichide, atunci optati pentru legume si fructe cu un continut ridicat de apa (pepeni, castraveti, piersici...).
Daca doriti sa ajungeti la greutatea ideala printr-o modificare a regimului alimentar, fara sa suferiti de foame si sa percepeti mai bine semnalele organismului, atunci adoptati bucataria light ce va va fi un aliat de nadejde.
Doua lucruri sunt certe: obiectivele pe termen lung pot fi atinse numai prin pasi mici, iar interdictiile radicale sunt deseori incalcate inca de la prima ocazie. Urmeaza apoi frustrarea, care pe multi ii face sa abandoneze abrupt toate principiile sanatoase. De exemplu, prajirea nu implica automat multa grasime, carnea sau pestele pot fi prajite si in tigai antiaderente, care nu necesita folosirea unei cantitati mari de ulei. In oala de lut, numita si vas roman se prepara fripturi savuroase cu foarte putin grasime.
Incercati sa ungeti pe paine branza proaspata, branza de vaci slaba, mustar sau sos de rosii preparat in casa si veti obtine un sandvici delicios si usor.
Veti fi surprinsi de cat de bine va veti simti atunci cand veti savura preparate usoare, dulci si sanatoase fara remuscari, precum: salate crocante, gustari savuroase, supe si paste aromate, retete vegetariene, preparate cu carne si peste.

Comentarii