Mancati sanatos dar va imbolnaviti?


Desi combinati corect alimentele, acul cantarului nu se misca, dar uneori va imbolnaviti de-a dreptul. Chiar daca mancarea pe care o mancati credeti ca e benefica pentru organism, poate imbolnavi in anumite conditii. Iata cum sa faceti cele mai bune alegeri:
Mancati alimente usoare dar v-ati ales cu acnee
Daca pana nu demult in dieta voastra se gaseau alimente bogate in proteine animale, iar acum tineti post ori ati optat pentru un stil alimentar vegan, organismului ii va lua ceva timp pana sa se obisnuiasca cu noul tip de hrana. In aceasta perioada pot aparea diverde reactii de respingere, cum ar fi ameteli, greata, dureri de cap si chiar acnee.
Asta se intampla deoarece celulele din organism se curata de toxine, dar in procesul de eliminare, acestea ajung in sangen ori sunt filtrate cu ajutorul organelor. In consecinta, pielea poate suferi o perioada, dar va fi ultima oara cand va veti mai imbolnavi din cauza hranei.
Nu consumati grasime dar aveti probleme cu inima
Grasimile sunt de doua feluri: saturate si nesaturate. In timp ce primele imbolnavesc aparatul cardiovascular, cele din categoria a doua il protejeaza. De exemplul daca ati dat untul pe margarina, ati procedat corect. Margarina este un produs procesat, plin de grasimi hidrogenate, care nu pot trece de tractul digestiv si de ficat. Untul, pe de alta parte, contine un acid gras natural, denumit acid linoleic conjugat (CLA), care reduce riscul aparitiei bolilor de inima.
Consumati 5 mese de fructe pe zi dar nu aveti energie
Cel mai indicat ar fi sa inlocuiti doua din cele cinci mese de fructe cu legume! Consumul ridicat de zahar natural (fructoza) slabeste sistemul imunitar si da peste cap echilibrul bacteriilor prietenoase. In consecinta se creeaza un teren prielnic pentru aparitia candidozei. Apoi, fructele tropicale sunt culese cu saptamani bune inainte de a ajunge in farfuria voastra, timp in care isi pierd nutrientii esentiali. Luati in calcul si intoleranta la fructoza, din cauza careia va puteti ingrasa, sau consumul mare de fructe acide care pot reactiva o gastrita mai veche.
Mancati cruditati dar va balonati
Cel mai probabil suferiti de intoleranta alimentara. Cauzele pot fi genetice, dar in anumite momente stresul, nasterea, o interventie chirurgicala, scaderea imunitatii pot declansa intoleranta la alimente. Cele mai frecvente simptome sunt migrenele, oboseala cronica, balonarea sau dificultatea de a slabi. Castravetele si rosia sunt pe lista alimentelor pe care organismul le respinge, insa si oul sau drojdia pot sa nu fie tolerate cum se cuvine. Puteti afla ce alimente va fac rau prin intermediul testelor de sange de tipul York, care analizeaza 113 alimente.
Alte cauze:
Nu doar dieta nepotrivita va imbolnaveste ci si germenii si bacteriile care traiesc pe si in alimente precum:
  • Salata verde, spanacul, varza pot contine urme de balegar sau noroi, deci spalati-le bine frunza cu frunza inainte de a le consuma.
  • Ouale pot fi contaminate cu salmonela, iar in loc sa le mancati crude, gatiti-le.
  • Branza poate fi contaminata cu salmonela sau Listeria, care poate duce la pierderea sarcinii. Daca sunteti insarcinata, evitati branzeturile precum feta, brie, camembert si pe cele cu mucegai.
  • Carnea de ton poate fi contaminata cu scobrotoxina, o bacterie care se elibereaza atunci cand pestele a stat la caldura si care nu poate fi distrusa prin procesul de gatire si afecteaza aparatul digestiv.
  • Scoicile pot contine germeni ca norovirusul si bacterii precum Vibrio vulnificus, care provoaca stari de ameteala, varsaturi si diaree.

Comentarii