Scorusul - un depozit de vitamine
Toamna, in luminisurile de la poalele muntilor, in bataia vantului, se mladiaza scorusii, cu crengile lor pline de ciorchini cu bobite viu colorate in rosu. De parca in copaci ar dansa niste vapai. Buchetelele de scoruse nu fascineaza doar prin colorit, ci si prin efectul lor terapeutic deosebit. Datorita cantitatii mari de vitamine si minerale care intra in componenta lor, scorusele sunt foarte eficiente in tratarea afectiunilor digestive, ale ficatului si vezicii biliare. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au constatat ca scorusele au proprietati dezinfectante, antiinflamatorii, analgezice, cicatrizante, diuretice. In apa ce urmeaza sa fie depozitata pentru un timp indelungat, se arunca o crenguta de scorus, pentru a o mentine proaspata, fara bacterii si cu un gust placut. Iata ce afectiuni trateaza:
Circulatia sangelui
Datorita continutului bogat in vitamina C si E, scorusul este un excelent combatant al aterosclerozei si al hipertensiunii arteriale. Astfel, se administreaza cate o lingura de suc proaspat din scoruse, de 3-4 ori pe zi, inaintea meselor principale (se poate utiliza pe termen lung).
Impotriva anemiei
Peste doua lingurite de scoruse, se toarna doua cani cu apa clocotita, se acopera si se lasa pentru o ora la infuzat. Lichidul se bea intr-o zi, in 3-4 reprize.
Pentru revitaminizarea organismului
Peste doua cani de apa in fierbere se adauga o lingura de scoruse si o lingura de macese. Se lasa la fiert timp de 10 minute, dupa care se da de pe foc, se acopera bine si se lasa intr-un loc caldut, pana a doua zi. Se bea lichidul indulcit cu miere, in 3-4 reprize pe zi.
Impotriva menstruatiei abundente
Peste doua linguri de scoruse uscate sau proaspete se toarna 500 ml de apa clocotita. Se acopera si se lasa la infuzat pana la racirea completa. Se bea pe parcursul zilei, in loc de apa.
Impotriva afectiunilor ficatului
- Peste o lingura de scoruse se toarna o cana cu apa si lichidul se pune la fiert. La 5 minute dupa ce a dat in clocot, se trage de pe foc, se acopera si se lasa timp de 4 ore. Se administreaza cate 100 ml, de 3-4 ori pe zi inaintea meselor principale.
- Peste o jumatate de kilogram de fructe se adauga o cana cu zahar. Recipientul se pune pe foc si se fierbe, amestecand constant, pana la dizolvarea completa a zaharului. Se administreaza cate o lingurita de 3-4 ori pe zi. Compozitia se pastreaza intr-un recipient inchis, la frigider.
Comentarii
Trimiteți un comentariu