Zaharina - dulce, dar periculoasa



Desi studiile privind beneficiile sau nocivitatea indulcitorilor artificiali abunda, actiunea acestora asupra organismului nu a fost clar pronuntata de catre specialistii nutritionisti si oncologi, iar, din pacate, din motive economice, statutul lor ramane in continuare controversat. Zaharina este un compus organic solid, cristalizat, cu mare putere de indulcire. Zaharina este cel mai vechi si cunoscut indulcitor artificial de care am auzit cu totii. Este o pudra alba, cristalina, cu o putere de indulcire de peste 300 de ori mai mare decat a zaharului si care nu are nici o valoare nutritiva, eliminandu-se greu din organism. Zaharina este folosita la indulcirea ceaiului, a cafelei, a bauturilor racoritoare sau chiar a cerealelor. In afara de zaharina, se mai cunosc si alti indulcitori artificiali: aspartamul, ciclamatii de sodiu s.a.
Astfel de dulciuri sintetice, recomandate in anumite diete, sunt compusi chimici care nu au valoare nutritiva si care dau senzatia de dulce. Inlocuirea zaharurilor naturale sau rafinate cu aceste substante nu este un proces simplu. Aparent, acesti inlocuitori pacalesc simtul gustativ dar nu si organismul. In primul rand, acesti inlocuitori sunt substante straine organismului, ca medicamente si creeaza obisnuinta. Folosirea excesiva de inlocuitori va produce in final un gust amar din cauza iritarii celulelor gustative. Dupa o utilizare de lunga durata a inlocuitorilor, trecerea la zaharuri naturale necesita o perioada de adaptare, de 2-3 saptamani.
Zaharina si aspartamul sunt substante incompatibile cu procesele fiziologice normale si s-a demonstrat ca ele actioneaza impotriva corpului uman si pana la urma a vietii.
Autroritatile responsabile cu controlul compozitiei alimentelor neaga posibilele efecte negative ale aspartamului, principalul ingredient al indulcitorilor artificiali: diferite forme de cancer, iritarea tubului gastrointestinal si al rinichilor.
Reclamele produselor cu indulcitori artificiali va indeamna sa consumati bauturi dietetice si sa va indulciti cafeaua cat doriti. In felul acesta, promit producatorii, veti pierde din greutate pentru ca veti reduce aportul caloric. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Sa inlocuiti zaharul cu zaharina atunci cand va hotarati sa scapati de kilogramele in plus nu este o foarte buna alegere. In loc sa-l grabeasca, sau sa-l usureze, indulcitorii artificiali ingreuneaza procesul de slabire. Studiile efectuate asupra substituentilor zaharului au demonstrat sa acestia afecteaza capacitatea naturala a corpului de a "numara" caloriile in functie de cat de dulce este un fel de mancare si il predispune pe consumator sa accepte mult mai usor alte produse dulci. Pierderea abilitatilor de a "numara" caloriile, sta la baza ingrasarii si a fenomenului de obezitate.

Comentarii