Se poate trai cu astm - cine face astm si care sunt cauzele?

Astmul, una dintre cele mai raspandite boli cronice, mai ales in randul copiilor, afecteaza serios stilul de viata daca nu-i diagnosticat si tratat corespunzator. Cauzele concrete ale aparitiei astmului nu sunt pe deplin cunoscute. Factorii declansatori ai afectiunii sunt alergia la diverse substante, polen, praf sau par de animale, dar si fumul de tigara, poluarea, stresul sau efortul fizic. Copilul ai carui parinti sufera de aceasta boala ori sunt alergici la diverse substante prezinta riscuri de sase ori mai mari de a dezvolta si el aceeasi afectiune. In plus baietii sunt mai expusi astmului in anii copilariei, in vreme ce femeile se afla in pericol la varsta adulta.

Desi este o boala cronica fara leac astmul nu cauzeaza decesul. O multime de medicamente existente in farmacii pun capat unei crize sau reusesc sa rareasca in mod considerabil numarul acestora. Sunt persoane care trec printr-un asa-numit "moment" astmatic o data la cateva zile, in vreme ce in cazul altora, se pot scurge si ani pana la aparitia unor noi probleme. Toti bolnavii trebuie sa stie ca medicatia preventiva si schimbarile de viata recomandate de medicul specialist sunt esentiale pentru controlarea acestei boli. In plus miscarea, desi este considerata factor declansator, joaca un rol important in viata unui astfel de pacient, cu conditia sa nu se inceteze administrarea tratamentului prescris. 
Pentru a avea o viata linistita si lipsita de probleme, in cazul in care suferiti de astm, va trebui sa invatati mai intai de toate ce reprezinta el, care sunt primele simptome care anunta o criza, iar apoi, ce sa faceti ca boala sa nu va afecteze prea mult. Cei mai importanti pasi pentru a va simti mai bine sunt urmatorii:
- incercati sa identificati factorii declansatori (faceti niste teste alergologice pentru a afla daca un aliment/substanta cu care intrati in contact mereu va da alergii)
- daca aveti un animal de companie si sunteti alergici la acarieni, va trebui sa renuntati la el (asta nu inseamna sa-l izgoniti in strada ci sa-l dati cuiva drag de exemplu, sa-l mai vedeti din cand in cand daca va e greu sa va despartiti de el)
- tratamentul pe termen lung al astmului include administrarea de substante cu efect bronhodilatator care va scot din criza sau va pazesc de ea (nu uitati sa administrati un puf si inainte de a face sport ori inainte de o situatie mai stresanta)
- in fiecare toamna va trebui sa faceti vaccinul antigripal
- feriti-va de fumul de tigara  si umezeala (ceata, mucegai, mirosuri puternice de parfum sau vopseluri).

Comentarii