Cum ne protejam ficatul - simptomele unui ficat extenuat

Al doilea organ ca marime, dupa piele, are un rol urias in digestie si filtrarea sangelui. Amenintat in permanenta de toxinele care patrund in organism, ficatul poate fi protejat printr-un stil de viata sanatos. Intreaga noastra existenta depinde de sanatatea acestui organ, solicitat nu doar de treburile zilnice ci si de lucrurile exagerate sau nesanatoase pe care multi dintre noi le facem. Daca aceste obiceiuri rele il afecteaza, mai devreme sau mai tarziu, el va reactiona, imbolnavindu-se. Inainte de a se ajunge aici, ar trebui sa respectati cateva reguli simple pentru a proteja ficatul:
- spalati-va frecvent pe maini, deoarece va pueti imbolnavi de hepatita virala de tip A
- evitati saloanele cosmetice, de tatuaj sau cabinetele stomatologice care nu folosesc instrumentar sterilizat
- incercati o dieta care detoxifica ficatul (asta inseamna eliminarea din alimentatie pentru cateva zile a produselor din carne, oua, a celor care contin zahar sau sunt procesate si consumul exclusiv de fructe si legume sub forma de supe, sucuri sau shake-uri)
- beti cat mai mult ceai de papadie, anghinare, rostopasca sau fructe de armurariu, deoarece aceste plante sprijina functia hepatica, favorizand eliminarea toxinelor si refacerea tesuturilor afectate.
Conform ciclului circadian, intre orele 23 si 1, ficatul incepe un proces intens de detoxifiere, care continua cu sistemul urinar intre orele 1 si 3, plamanii in intervalul 3-5 si colonul intre 5 si 7. Insa, acest proces are loc in timpul somnului. Deci, culcatul tarziu si trezitul la ore inaintate perturba acest orar foarte bine stabilit si duc in timp la subrezirea sanatatii.
Iata care sunt simptomele unui ficat extenuat:
- dureri de cap
- urina inchisa la culoare
- lipsa poftei de mancare
- senzatie de voma, greata, diaree
- oboseala, extenuare
- piele de culoare galbena
- stari de anxietate si depresie.

Voi cum aveti grija de sanatatea ficatului?

Comentarii