Minciuni pe care le spunem la doctor



De cate ori nu vi s-a intamplat sa nascociti in cabinetul medicului minciunele? Insa aveti grija ca in loc sa va salveze, ele se pot intoarce impotriva voastra. Va simtiti vinovati, va este jena, omiteti din greseala sau pur si simplu nu doriti sa lasati o impresie proasta, asa ca raspundeti intrebarilor incomode nu cum ar fi corect, ci cum credeti ca da bine. Insa, indiferent de motiv, cand sunteti la doctor, tot ce nu spuneti se va intoarce impotriva voastra.

De exemplu:
Cat de des beti?
Raspuns: numai ocazional.
Si in realitate aproape ca nu trece fara seara 1-2 pahare cu bautura alcoolica, iar la petreceri nici nu va dati seama cand ati dat gata vreo 4 pahare. Nu ar trebuie sa beti mult, altfel cresc mult riscurile de probleme hepatice si alte afectiuni complicate. Spuneti-i fara ocolisuri adevarul medicului, ca sa va recomande cantitatea maxima permisa de bauturi si la nevoie sa va prescrie un protector hepatic ori un regim de detoxifiere.
Fumati?
Raspuns: cate una, doua.
Daca fumati un pachet pe zi, asta ar trebui sa auda medicul din gura voastra. Unele analize sunt recomandate cu precadere celor care fumeaza, in special cele care privesc sanatatea plamanilor, precum spirometria, dar si valorile tensiunii arteriale, colesterolului si nu numai. Rezultatele va pot motiva suficient sa renuntati la acest obicei sanato, iar medicul va ofera solutii care sa va faca demersul mai usor. Vestea buna e ca daca nu suferiti deja de vreo afectiune grava, organismul incepe sa-si revina imediat ce nu-l mai bombardati cu miile de toxine.
Ce medicamente luati?
Raspuns: doar pe cele pentru boli cronice.
Nu enumerati medicului doar pilulele contraceptive si medicamentele pentru hipertensiune sau diabet ci si ceaiurile sau suplimentele pe baza de plante, pentru ca acestea din urma chiar daca sunt naturale, contin substante puternice care pot interfera cu alte pastile pe care le luati. Terapiile alternative, chiar daca va salveaza de numeroase boli, nu sunt inofensive.
Cand v-ati facut analizele ultima oara?
Raspuns: de curand.
Da, parca ieri v-ati facut un set complet de analize, desi au trecut vreo 3 ani. Nu-i o placere sa mergeti la medic si sigur va doriti sa amanati momentul cat mai mult timp, dar sunt analize pe care trebuie sa le faceti in fiecare an, pentru siguranta voastra. Printre ele se numara si testul Babes-Papanicolau, ecografia mamara/mamografia, testele de sange si de urina. Bine ar fi sa vizitati anual stomatologul, pentru un detartraj, si oftalmologul, ca sa aflati cum stati cu vederea.

Comentarii