De ce nu e bine sa gatim cartofii in coaja?

Modest, dispretuit si ieftin, insa intotdeauna delicios si hranitor, cartoful este esential pentru nevoile alimentare ale lumii.
Cand au ajuns pe mesele oamenilor pentru prima data in 1534, oamenii nu au primit prea bine cartofii: in Spania erau numiti in bataie de joc "pietre comestibile", francezii i-au respins sub acuzatia falsa ca erau purtatori de ciuma, germanii il foloseau ca hrana pentru animale, iar englezii l-au condamnat pe motiv ca nu era mentionat in Biblie.
Abia dupa 200 de ani a reusit modestul cartof sa-si demonstreze capacitatea de a satisface foamea oamenilor. Cu mai mult de 1300 de soiuri, cartoful este astazi cea mai cultivata leguma din lume (aproximativ 270 milioane de tone pe an).
Cartoful este un aliment destul de complet, care ofera carbohidrati si proteine de inalta calitate. Are deficiente doar in ceea ce priveste urmatorii nutrienti: grasimi, provitamina A, vitamina E, calciu si vitamina B. Toate celelalte sunt bine reprezentate: contine carbohidrati, proteine, vitamina C, B1 si B6, minerale si fibre vegetale.
Coaja cartofului concentreaza vitaminele, dar si toxinele
Cartofii ar trebui sa fie curatati inainte de a fi gatiti, deoarece orice substanta toxica prezenta in coaja ii poate contamina in timpul gatirii. Daca vreti sa va bucurati de un cartof copt delicios cu coaja intacta, evitati substantele contaminatoare folosind doar cartofii cultivati organic.
Cartofii sunt un aliment destul de alcalin si sunt capabili sa neutralizeze excesul de acid (sucul crud de cartofi). Nu degeaba sunt numiti cei mai buni prieteni ai stomacului, datorita starii de bine pe care o simte cineva dupa ce-i consuma. Ei mai sunt buni si in boli ale rinichilor, diabet, boli cardiovasculare si obezitate.

Comentarii