Dieta care alunga oboseala si kilogramele in plus

Daca dormi cel putin 7 ore in fiecare noapte si cu toate acestea te simti ca si cum mai ai putin si cazi din picioare, e foarte posibil sa nu ai un regim alimentar potrivit organismului tau. Iata unde gresesti si schimba-ti obiceiurile:
Mananci prea mult
O femeie de inaltime/greutate medie ar trebui sa consume intre 1800 si 2000 de calorii pe zi. Daca treci de 2500, nu doar ca te ingrasi, dar iti si suprasoliciti organele, unul din efecte fiind oboseala. Lipsa energiei este printre primele semne ale unui ficat si colon pline de toxine, iar de vina sunt in special cateva grupe de alimente:
- prea multe grasimi: prajeli, carne grasa (le poti inlocui cu nuci, uleiuri vegetale adaugate in salate, carne slaba)
- prea mult zahar: sucuri acidulate, prajituri, napolitane (le poti inlocui cu fructele uscate sau ciocolata neagra)
- prea multa faina alba: painea proaspata, pateurile si alte produse pe baza de faina alba duc la probleme de sanatate precum constipatia sau ficatul gras.
Mananci prea putin
Daca ti-ai pus in gand sa slabesti rapid, o dieta care-ti promite un minus de 2-3 kg pe luna nu te prea convinge. In schimb, incerci un regim strict, care sa te ajute sa slabesti vazand cu ochii. Insa, dupa o saptamana in care nu ai mancat mai mult de 1000 de calorii pe zi sau te-ai hranit exclusiv cu supe sau fructe, te simti epuizata si parca ti-e greu si sa urci scarile ori sa cari o sacosa cand vii de la cumparaturi. E valabil si pentru dietele restrictive pe termen lung. De exemplu daca nu incluzi in dieta suficient fier, o sa apa anemia care scade rezistenta fizica si provoaca stari de apatie, dar si deficitul de vitamina B, mai frecvent in perioada postului sau la vegetarieni.
Bei destule lichide?
Nu doar lipsa hranei, ci si deshidratarea pot secatui organismul. Ai grija sa bei apa, ceaiuri, sa mananci supe si fructe cu un continut mare de apa.
Alimente care-ti dau energie:
- orez, fasole, mazare
- iaurt grecesc
- peste
- spanac si ale verdeturi
- cartofi dulci
- banane
- oua
- ciocolata neagra
- branzeturi.
Meniul care te tine in forma:
Mic dejun: 1 ou fiert + iaurt grecec 150 g.
Gustare: 3 patratele de ciocolata neagra.
Pranz: 1 fellie de somon sau un pastrav mic + cateva felii de cartof copt ori brun.
Gustare: 1 banana.
Cina: 2 felii de branza + salata de verdeturi sau 50 g alune de padure/migdale/fistic si un fruct la alegere.

Comentarii