Mituri despre raceala - ce trebuie sa stii?

Raceala, o afectiune a tractului respirator cauzata de un virus, este cea mai cunoscuta si cu simptome cel mai usor de recunoscut: somnolenta, dureri de cap, dureri in gat, secretii nazale abundente, stranut, respiratie dificila pe nas si uneori febra. Cand vine vorba de raceala toata lumea pare sa stie totul si imediat ce duci batista la nas, esti asaltat de fel de fel de sfaturi (binevoitoare, desigur!). Iata cateva mituri despre raceala, despre care, poate nu stiai:
Iarna este anotimpul racelilor
Daca ar fi asa, n-am raci deloc vara. Cele mai numeroase cazuri de raceala se inregistreaza primavara si toamna, virusul devenind mai activ in perioada de trecere de la sezonul cald la cel rece si invers.
Infometarea te ajuta sa te faci bine
E foarte posibil ca atunci cand esti racit, pofta de mancare sa dispara. Nu este insa cazul sa obligi organismul sa primeasca hrana pe care o refuza, dar nici sa te infometezi. Pentru a se insanatosi, organismul are nevoie de multe lichide, dar si de substante nutritive. Asadar, evita o dieta saraca in calorii.
Trebuie sa te imbraci gros
Desi persista ideea ca raceala este cauzata de statul in frig, adevarul este ca vremea rece nu face decat sa activeze virusul aflat deja in organism. Evident, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne imbracam in conformitate cu temperatura de afara.
Nu poti sa iesi afara cu parul ud
Sigur, e posibil sa se intample sa racesti dupa o asemenea "imprudenta", dar nu parul ud este cauza racelii. Vinovat este si in aceasta situatie virusul deja prezent in organism,
Vitamina C alunga raceala
Asta pe considerentul ca ar intari sistemul imunitar. Nu-i nimic rau in a lua suplimente cu vitamine si minerale, dar ele nu au efect asupra virusului racelii. Tabletele de vitamina C nu pot decat sa reduca durata unei raceli, sa zicem de la 8 la 7 zile.
Ia antibiotice si-ti trece
Nici vorba...antibioticele distrug bacterii, nu virusurile vinovate de raceala si gripa. Administrarea lor este recomandata doar atunci cand raceala este insotita de complicatii bacteriene, cum ar fi sinuzita sau infectiile cailor respiratorii.
Transpiri si scapi de raceala
Faci o baie fierbinte, te bagi sub plapuma, transpiri si gata, ai scapat. Da, dar numai de simptomele racelii, fiindca transpiratia nu se numara printre remediile impotriva ei.
Nu trata simptomele
De parca tusea, nasul infundat si scurgerile nazale ar trebui chiar sa ne bucure, intrucat au darul de a ne ajuta sa invingem mai repede raceala. Aceste simptome nu au nici o legatura cu durata racelii, dar pot face rau, prin aceea ca favorizeaza raspandirea virusului, si celor din jur, imbolnavindu-i.
Nu ma pupa, ca sunt racita
Ar fi o scuza, dar nu un pericol. Buzele si gura pot gazdui virusuri in cantitati infime, mult mai multe poposind insa in mucusul nazal. Asa ca, da, ai putea pretinde sa nu fii pupata pe nas.

Comentarii