Transpiratia excesiva, semn de ingrijorare?
Inestetica, stanjenitoare si neplacut mirositoare, transpiratia creeaza un disconfort pe care nimeni nu si-l doreste. Insa, rolul ei este de a elimina toxinele si de a regla temperatura organismului atunci cand ne expunem la caldura, daca facem efort fizic sau in conditii de stres. Oricate probleme ne face cand e prea abundenta, nici daca lipseste cu desavarsire nu-i un motiv de bucurie. Daca transpiri exagerat fara sa fie foarte cald afara, iata cateva cauze posibile, cu usurinta de eliminat cu tratament sau mici schimbari ale stilului de viata:
Dereglari hormonale - disfunctia glandei tiroide (hipertiroidism) are printre simptome nervozitatea si valurile de caldura imposibil de controlat, iar odata cu instalarea menopauzei la femei, scaderea nivelului de estrogen duce la bufeuri, in special nocturne.
Hipoglicemie - daca nu ai un program de masa bine pus la punct si nu renunti la obiceiul de a sta ore intregi nemancat, glicemia scade (mai ales pentru diabetici este o situatie de evitat) si transpiratia in exces se numara printre semnalele de alarma pe care le trage organismul.
Medicamente - tratamentul pentru afectiuni cronice precum hipertensiune, diabet sau depresie poate avea acest efect secundar, despre care ar fi bine sa vorbiti cu medicul care ti l-a prescris.
Obezitate - kilogramele in plus si dieta nesanatoasa, inclusiv consumul de alcool, duc la transpiratie intensa.
Chiar si unele infectii prezente in organism provoaca transpiratii nocturne greu de suportat.
Daca mirosul transpiratiei este puternic si foarte neplacut, in ciuda igienei stricte si a produselor de ingrijire pe care le folosesti, e bine sa mergi la un medic dermatolog.
Sunt si persoane care nu transpira. Niste norocoase, ai spune, insa nu e chiar asa. Chiar daca sa fii lac de transpiratie este extrem de neplacut, nu ne nici pe departe la fel de riscant ca lipsa transpiratiei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu