Psihoterapia - tipurile de terapii si metodele de convingere
Psihoterapia adica una dintre metodele de tratare a problemelor sufletesti, este in prezent o procedura general acceptata, in ciuda faptului ca exista medici suspiciosi, care incearca sa explice toate problemele prin solutii organice. Una dintre cauze este faptul ca in Romania o perioada destul de indelungata dupa 1945 nu numai ca nu s-a auzit despre psihologie, ne mai vorbind de psihoterapie, psihanaliza, ci acestea erau considerate stiinte oculte, tipic capitaliste.
Unde ne adresam pentru ajutor?
In primul rand, cereti sfatul medicului de familie care cunoaste reteaua de institutii de specialitate, eventual poate recomanda un psiholog bun. Feriti-va insa de oamenii care promit renasterea completa in cateva sedinte, care trimit energie spirituala, de cartile care ofera leacuri pentru cele mai diverse afectiuni ale sufletului. In acest secol suntem plini de neincredere si anxietate, insa nu cartile de genul "Luminarea interioara prin masarea urechii stangi" ne vor fi de ajutor.
In secolul XX, s-au dezvoltat mai multe metode ale terapiilor in sens larg. Din acestea fac parte asa numitele proceduri de sugestie care nu identifica cauzele tulburarilor sufletesti, ci incearca sa influenteze direct inconstientul. Fac parte din procedurile de sugestie metodele sugestive, dintre cea mai cunoscuta forma este obisnuita convingere. Cea mai intensa metoda sugestiva este hipnoza, in cursul careia pacientul ajunge intr-o stare asemanatoare somnului, insa este deschis diferitelor sugestii. Astfel pacientul invata sa isi influenteze functiile vegetative, de exemplu functia musculara, vasculara, organele abdominale. Astfel, in cursul exercitiului de incalzire isi sugereaza: "Intreg bratul drept este cald", apoi dupa 1-2 minute incheie sugestia si se relaxeaza in mod placut. La nivelul superior al hipnozei, scopul este influentarea proceselor sufletesti interne, reducerea rezonantei emotionale. Ambele nivele necesita exercitiu de durata.
Metodele experentiale
Aici putem aminti diferitele procedee de meditatie, care sunt metode de introversiune si aprofundare. Bazele meditatei orientale izvorasc din taoism, hinduism, budism, in timp ce cele ale meditatiei occidentale din mistica crestina si hasidizmul iudaic. Meditatia incepe prin luarea pozitiei de meditatie, care reprezinta detasarea de la lumea externa, insotita de asa numita traire imaginativa, de exemplu experimentarea starii de golire. Si yoga este o metoda de meditatie, insemnand subjugarea gandurilor. Mai fac parte dintre metodele practice diferite exercitii fizice, masaje si tehnici de respiratie. Se recomanda in special celor solicitati foarte tare, care traiesc intr-o tensiune continua.
Metode de explorare
Procedurile cuprinse aici dezvaluie, deschid viata spirituala a pacientului, cauta cauzele afectiunilor sufletesti, incercand eliminarea acestora. Cea mai cunoscuta metoda in acest fel este psihanaliza lui Freud, metoda ce reprezinta baza celorlalte proceduri analitice.
Metode creative
In cursul acestor metode pacientul deseneaza, picteaza, modeleaza lut, plastilina, apoi analizeaza creatia cu ajutorul terapeutului. Aceste metode jucause sunt utile in special la tratarea copiilor, fiind insa utile si in cazul tratarii adultilor.
Terapia comportamentala
Esenta acestei terapii este corectarea unui proces gresit de invatare prin intermediul unui proces nou. Aceasta porneste de la premiza ca diferitele tulburari comportamentale sunt rezultatul unor procese educative gresite, unor confirmari gresite. Si aceasta terapie are o aplicare larga, aproape la toate tipurile de nervoza. Aplicarea poate fi individuala, in cuplu, familiala sau in grup. Este utila si in cazul persoanelor cu leziuni cerebrale, cu intelect redus, handicap fizic sau copiilor delicventi.
Care terapie este corecta?
Aceasta depinde in mare parte de natura problemei, a afectiunii sufletesti, timpul avut la dispozitie, personalitatea pacientului si nu in ultimul rand de cunostintele, convingerile terapeutului. In cate un caz pot fi eficiente chiar mai multe metode. Metodele de acoperire, de practicare si comportamentale au avantajul de a duce rapid la rezultate in timp ce analiza care identifica cauzele poate dura si mai multi ani. In schimb, dupa o analiza epuizanta pacientul are posibilitatea sa-si vada clar distorsiunile personalitatii si sa le schimbe. Este foarte importanta si personalitatea terapeutului: in zadar are cunostinte teoretice foarte bune, daca ii lipseste empatia necesara, interesul real si dorinta de a ajuta.
Comentarii
Trimiteți un comentariu