Insomnia - cafeaua si insomnia, cauze si prevenire
Milioane de oameni se confrunta cu nopti albe, asteptand adesea cu disperare sa adoarma in sfarsit. Se formeaza deseori un cerc vicios, cu cat mai mult ne temem ca nu vom putea adormi si urmarim disperati cum trece timpul, cu atat mai greu vine somnul. Stiinta a inceput sa se preocupe de insomnie numai de cativa ani, fapt surprinzator caci din ce in ce mai multe persoane sufera de ea, si nu e usor si nici bine pentru sanatatea noastra. Trebuie sa facem diferenta intre trei tulburari principale de somn: dificultati la adormire, tresariri nocturne, treziri devreme in zori.
Toatea acestea pot avea si cauze externe: galagie, pat sau saltea incomoda, caldura sau frig, obiceiuri nesanatoase de somn, adica culcat prea devreme sau prea tarziu. Mai frecvente insa sunt cauzele interne, sufletesti. O problema personala, profesionala sau materiala nu ne lasa sa dormim. Somnul insuficient, oboseala continua pot cauza o serie de afectiuni, probleme fizice.
Insomnia poate fi prevenita
Una dintre cele mai importante concluzii ale cercetatorilor este ca insomnia nu este inevitabila, poate fi prevenita. Asa cum se poate invata starea de veghe din timpul noptii, care va deveni o obisnuinta (exista multe persoane care lucreaza noaptea de la paznici la brutari), asa poate fi reinvatat si somnul din timpul noptii (dar nu exista o reteta general valabila). Adesea este suficienta schimbarea factorilor externi, obiceiurile de somn: renuntarea la cina, aerisirea, plimbatul seara, lecturile usoare si odihnitoare, muzica placuta, un pahar de apa minerala, vin sau bere pot contribui la un somn linistit. Este de ajutor daca in fiecare zi mergem la somn cam la aceeasi ora, dupa o relaxare, pentru a delimita ziua de noapte. Pentru persoanele epuizate este de ajutor sa se odihneasca cateva zile sau saptamani: schimbarea de mediu va avea un efect benefic. Din cauza ca intreaga noastra epoca este caracterizata de suprasolicitare, multe persoane traiesc intr-un stres continuu si trebuie sa ne schimbam radical viata.
Daca problema este grava...
Chiar si o persoana complet sanatoasa se poate confrunta cu insomnia. Evenimente bulversante, impresionante, actiunile zilei urmatoare, un examen greu sau chiar o calatorie pot cauza emotii care sa alunge somnul. Nu intamplator multi actori nu se pot culca dupa o prezentare (insomnia poate dura chiar mai multe zile). Insomnia cronica reprezinta deja un simptom de nevroza care foarte rar se manifesta singur, adesea este insotit, in afara oboselii din timpul zilei si scaderea randamentului, de indispozitie, tensiune, anxietate, nerabdare, diferite simptome psihosomatice. Deja din cauza ca cel care nu poate adormi e chinuit de diferite ganduri, temeri, si chiar daca adoarme, tot nu va avea somnul lin. Insomnia, somnul insuficient cauzeaza oboseala, reduc rezistenta organismului, dar cu toate acestea nu ne preocupam prea mult de acest lucru. Pur si simplu ne gandim ca nu am avut somn bun, dar mai corect ar fi sa analizam posibelele cauze si sa actionam. Cauza poate fi de exemplu o relatie de cuplu cu probleme, care poate cu usurinta s-ar putea imbunatati, daca am incerca sa discutam problemele cu partenerul.
Cafeaua si insomnia
In Romania obiceiul consumarii cafelei este destul de raspandit, foarte multe persoane isi incep ziua cu o cafea tare, inainte de masa o consuma si pe o adoua, dupa masa si pe o a treia... Nu uitati ca cine incearca in acest mod sa se mentina proaspat, cu siguranta nu va dormi linistit, deoarece cofeina isi va continua efectul in organism. Situatia este mai rea daca cafeaua este consumata dimineata pe stomacul gol (risc de hiperaciditate gastrica). Si consumul excesiv de alcool are acelasi efect, persoana se supraincarca si apoi nu se mai poate odihni, mai ales daca alcoolul ne mai cauzeaza si alte neplaceri in timpul noptii.
Unde ne putem adresa pentru ajutor?
Daca nu reusiti singuri, contactati medicul de familie si povestiti-i problemele. Adesea numai discutiile purtate cu acesta, eventual un calmant pot fi de ajutor. Se poate intampla sa fiti nevoiti sa apelati la psiholog. In cursul discutiilor, psihologul incearca sa identifice cauzele insomniei, agitatiei, tensiunii. Uneori cauzele sunt profunde, poate chiar le ascundem de noi insine. Dintre diferitele metode terapeutice poate fi util trainingul autogen (tehnica inventata de psihiatrul german Johannes Heinrich Schultz ) care contribuie la relaxare.
Daca vreti sa apelati la somnifere trebuie sa stiti ca acestea pot fi utile o data, de doua ori, insa pe termen lung sunt mai degraba daunatoare. Organismul se obisnuieste si devine dependent ca in cazul narcomanilor, medicamentul avand un efect redus. Somnul nu va fi linistit si adanc, iar somniferul care isi exercita efectul si a doua zi ne da o stare de ameteala.
Si mie mi se intampla in anumite perioade sa am insomnie cateva zile la rand, iar pentru a combate insomnia iau cate o capsula de valeriana inainte de culcare. Chiar are rezultate garantate si va recomand si voua cu incredere.
Comentarii
Trimiteți un comentariu