Frica de dependenta si refugiul intr-o relatie - cauze
Omul isi doreste caldura si are nevoie de o pereche. Daca nu isi va gasi perechea, ii va lipsi ceva important din viata, ceva ce nici libertatea independentei nu poate inlocui. Cum se si spune: numai in ochii altuia te poti vedea cu adevarat. Adesea ne temem de o relatie mai serioasa deoarece ne este frica ca ne vom pierde libertatea. Vorbim despre frica, teama de dependenta cand un individ nu vrea sau nu poate sa stabileasca o relatie de durata cu o alta persoana. Ultimul caz este cu atat mai grav, cu cat persoana in cauza doreste intemeierea unei relatii insa este incapabila sa o stabileasca, sa o mentina, ajungand usor la concluzia ca nu este dorita de nimeni.
Relatia inseamna in principal relatia de cuplu, insa in sens mai larg se poate referi si la relatia parinte-copil, de prietenie, chiar relatia colegiala de la locul de munca. Faptul ca cineva este incapabil de a stabili o relatie cu o alta persoana are printre alte cauze si teama de dependenta. Cei care se tem de dependenta pot trai in cuplu, pot avea familie, nefiind insa relatii prea stranse cu restul membrilor, avand cu ei o relatie superficiala. Si sunt persoane care traiesc singure, dar au numerosi prieteni si nu se tem de relatii.
Singuratatea, un fenomen social
Mai multe semne indica ca sunt multe persoane care se tem de relatii si persoane singuratice, si ca acest lucru cu timpul devine un fenomen social sau chiar o problema. In orasele mari, circa 40% dintre gospodarii sunt formate dintr-o singura persoana. In ultimii ani tendinta se accentueaza. Sunt multe femei care isi cresc singure copiii. Tind spre independenta in special persoanele intre 25-25 de ani, cu venituri semnificative. Se complac in succese rapide, de cariera, traiesc pe picior larg. Sunt recunoscute si de societate, poate chiar mai bine decat persoanele care traiesc intr-o relatie echilibrata in cuplu. Nu se stie inca nici daca dependenta obtinuta in tinerete, bucuria libertatii este sau nu insotita la o varsta mai inaintata de chinul singuratatii. Este posibil ca independenta sa ne coste prea scump la batranete.
Refugiul intr-o relatie
Este posibil ca cineva sa nu se teama de dependenta ci de singuratate, din acest motiv se refugiaza intr-o relatie nu tocmai buna, pentru care va plati un pret mult prea mare. Alegerea partenerului este o sarcina dificila, nu trebuie grabita, asa cum nici asteptarea printului pe cal alb sau a printesei nu este intotdeauna o situatie fericita.
Cauzele fricii de dependenta
Cine se teme sa renunte la independenta, se teme adesea numai pentru libertatea, timpul sau poate chiar averea sa: nu doreste sa se adapteze cerintelor altuia, nu doreste sa isi sacrifice timpul necesar realizarii carierei, obtinerii foloaselor materiale. Stie ca nu se poate relaxa si nici nu doreste relaxare. Teama insa poate avea si alte cauze. In principal, exemplul prost. Individul al carui parinti au divortat sau se certau des, nu ii acordau atentie, nu va avea experiente pozitive despre relatiile de cuplu. Se va teme ca si relatia sa sa nu fie la fel de problematica, din acest motiv mai bine nici nu va stabili relatii. Daca insa va intemeia o relatie, experientele sale ii vor confirma temerile. Nu va observa ca si el are o parte din vina, ca a procedat la fel de inconstient ca tatal sau mama sa.
O alta cauza poate fi si faptul ca cineva a fost crescut "intr-o carapace", ferit de toate. Un asemenea individ nu devine matur, nu dezvolta independenta, nu este in stare sa se confrunte cu dificultatile vietii cotidiene. Se teme de o relatie, se teme de un strain, viseaza la siguranta camerei sale din copilarie. Cel cu personalitatea afectata are un comportament dificil intr-o relatie de cuplu. Experientele neplacute nu ii evidentiaza greselile, ci il conving ca "femeile/barbatii sunt egoisti, vanitosi, numai asta urmaresc", temandu-se de un esesc, de a nu fisupus, adica de o relatie noua.
O alta cauza poate fi si obisnuinta. Odata cu trecerea timpului, fiecare dintre noi dezvoltam obisnuinte de care ne despartim tot mai greu si chiar daca nu ne este bine singuri ne temem de o relatie, deoarece poate celalalt nu va accepta iesirile cu prietenii, sau cursurile de dans in timpul liber. Am putea spune: suntem egoisti.
Comentarii
Trimiteți un comentariu