Iertam dar nu uitam? - Cei 5 pasi ai iertarii

Aproape ca nu exista relatie care sa nu fie pusa la incercare, la un moment dat, in modul cel mai dur, de tradarea increderii dintre parteneri. O aventura, o minciuna, infidelitate emotionala, un flirt aparent nevinovat...Unii pleaca, majoritatea raman si iarta. Dar iertarea nu e suficienta, iubirea mai are nevoie de inca ceva pentru a o lua de la capat. Poate vinovatul  ar vrea sa repare greseala, se grabeste sa ofere explicatii si scuze. Dar in ciuda ostenelilor si a promisiunilor lui solemne, nu poate obtine iertarea. Amintirea chinuitoare nu se sterge, desi celalalt se scuza de o mie de ori. Chiar si psihologii spun ca atunci cand intr-o relatie intervine un incident care ii ataca substanta, nu mai este deloc simplu sa iertam. Greseala nu poate fi resetata ca o masina stricata: minciuna ramane rostita, aventura atat emotionala cat si fizica n-ai cum sa o mai anulezi. Si uite asa asteptam reparatii acolo unde ele sunt imposibile.
Cand oamenii reusesc sa cantareasca lucid si sa prelucreze evenimentele traumatizante din viata lor, atunci ranile pot fi pansate, iar din situatiile dureroase se castiga un spor de intelegere. In cazul ideal, jignirea din trecut isi pierde puterea asupra viitorului. Ieri a provocat suferinta, insa nu mai joaca un rol pentru ziua de maine, cu conditia ca "accidentele" sa nu se mai repete, deoarece repetarea lor creeaza frustrari si ura.
Iata care sunt cei 5 pasi ai iertarii:
Inainte ca procesul de iertare sa demareze, este necesara o anumita detasare emotionala. Imediat dupa marele soc, esti incapabil sa faci analize, esti paralizat. Trebuie luat un ragaz pentru limpezirea si reasezarea gandurilor, pentru ca este nevoie de timp si de reflectie asupra propriei persoane, pana sa devina posibila o prima discutie binevoitoare cu partenerul.
1. Primul pas consta intr-o clarificare si punere in ordine a gandurilor invalmasite. Faceti distinctia intre ceea ce s-a intamplat concret, faptele ca atare, si sentimentele generate de ele la sufletul vostru. Asa veti descoperi adevaratele radacini ale suferintei.
2. Intr-o prima discutie comuna, zaboviti in detaliu asupra cauzelor. Ce anume a dus la comiterea acelei greseli? Puneti-va in situatia celuilalt. Puteti sa va dati seama de ce a actionat astfel? Intrebati-va partenerul cum ar reactiona daca voi ati face la fel, in exemplul luat, daca ati cocheta cu alti barbati. L-ar amuza sau s-ar simti injosit?
3. Incheiati o intelegere cu voi insiva: "Vreau sa alung nemultumirea din mine si sa-mi regasesc pacea sufleteasca". Ganditi-va impreuna cu partenerul ce trebuie schimbat, pentru a evita alte derapaje.
4. Straduiti-va sa vedeti partile bune si pretioase ale partenerului vostru si ale relatiei in care va aflati. Psihologii spun ca atunci cand nu mai gasiti nici un raspuns pozitiv, iertarea poate consta si in decizia de a trage o linie de final si a pune capat relatiei.
5. Detasati-va si acceptati realitatea. Nu se mai poate schimba nimic. Indreptati-va privirea spre viitor. Va va fi de ajutor sa asterneti pe hartie "problema" si apoi sa ardeti hartia pe care ati notat-o. Iertare cu de-a sila nu se poate, si fiecare trebuie sa-si clarifice pentru sine ce poate ierta si ce nu.

Voi ati reusit sa iertati greseala partenerului si sa uitati?

Comentarii